Žmonės-magnetai - kaip iš tikrųjų jų oda pritraukia metalinius ir nemetalinius daiktus?  ()

Jei kažkada vaikystėje ilgiau nėjote miegoti, tikriausiai per televiziją matėte ne vieną keistų savybių turintį žmogų. Per įvairias laidas vieni demonstravo ypatingai tamprią odą, kiti - iš akiduobių iššokančius akių obuolius. Buvo ir tokių, kurie rodė, kokia magnetinė yra jų oda. Bet kaip tai įmanoma? Kaip žmogaus kūnas gali tapti magnetu?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Na, atsakymas yra labai paprastas - negali. Žinoma, yra žmonių, kurie tiki viskuo, kas yra bent šiek tiek keista ir turi antgamtišką pojūtį (juk virgulės iš tikrųjų veikia, tiesa?), bet mokslininkai tyrė ne vieną tokį magnetinį žmogų ir nieko neįprasto neužfiksavo.

Magnetizmas nėra toks sudėtingas fenomenas, kad jo negalėtume tyrinėti. Paprastų paprasčiausias kompasas greitai atskleidžia, kad šie žmonės jokiu magnetizmu nepasižymi. Profesionalus skeptikas Benjaminas Radfordas būtent taip ir patikrino žmonių magnetizmą - jei jie negali pajudinti kompaso rodyklės, jokiu magnetizmu jie nepasižymi.

Bet net ir kompaso nereikia, kad netikėtumėte nesąmonėmis. Žmonės-magnetai prie saves taip pat sėkmingai klijuoja ir stiklinius ar keraminius daiktus. Tai kas vyksta?

Na, labai priklauso nuo žmogaus ir to, kokiomis virgulėmis (atsiprašome, burtų lazdelėmis) jis mosikuoja. Kai kurie žmonės yra tiesiog apgavikai. Žmogaus oda yra lygi ir, jei nėra labai sausa, lipni. Jei jūsų krūtinė nėra plaukuota, prie viršutinės jos dalies tikriausiai galėtumėte prilipdyti kokią monetą.

 

Kuo daugiau natūralių odos aliejų ir kuo mažiau plaukų - tuo geriau. Tada dar šiek tiek palinkite atgal ir voilà - jūs esate žmogus magnetas. Jei esate profesionalus apgavimas, nutaisykite susikaupusio žmogaus veido išraišką ar pavadinkite, kad galite savo magnetizmą išjungti - baigę pasirodymą palinkite į priekį ir lengvu judesiu nusipurtykite daiktus.

Kita vertus, negalima sakyti, kad šie žmonės yra tik apgavikai. Kai kurių žmonių oda iš tikrųjų yra lipnesnė nei kitų. Tai nėra susiję su magnetizmu - tiesiog kitokiomis odos charakteristikomis. Deja, kartais tai yra negydomų ligų (pavyzdžiui, diabeto) simptomas. Dėl šios priežasties žmonių „magnetizmas“ dažnai dingsta jų odą padengus šiek tiek talko.

 

Malaizijos Technologijų universitetas ištyrė vieną tokį magnetinį žmogų Liew Thow Lin. Tyrimas-laiko švaistymas iš tikrųjų atskleidė šį tą įdomaus - Lin oda pasižymėjo ypatinga įgimta tekstūra, kuri padidino jos trintį ir sukūrė savotišką siurbtuko efektą, kurį Lin išmoko panaudoti. Bet, aišku, jokio magnetizmo čia nebuvo.

Nes niekada ir nėra. Mokslui nėra žinomas žmogus, kuris galėtų pritraukti metalus. Liew Thow Lin tikriausiai buvo arčiausiai tikro žmogaus-magneto, bet ir jo gebėjimai pasirodė esantys arčiau mito.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(15)
(5)
(10)

Komentarai ()