Patys pavojingiausi vandens telkiniai pasaulyje – prie kai kurių vien tik prisiartinti yra mirtina: akinančio grožio „akis į pragarą“ ir sproginėjantys ežerai, jau pražudę daugiau kaip 1700 gyventojų (Foto, Video)  ()

Žemė nėra vien tik pilna Saulės spindulių ir vaivorykščių. Yra keletas gražių vietų, kurios yra gana pavojingos, jei ne mirtinos...


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-04-02 Patys pavojingiausi vandens telkiniai pasaulyje – prie kai kurių vien tik prisiartinti yra mirtina: akinančio grožio „akis į pragarą“ ir sproginėjantys ežerai, jau pražudę daugiau kaip 1700 gyventojų (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vasaros mėnesiais galite praleisti daug laiko prie vandens. Tačiau kai kurios patrauklios ir gražios vietos gali būti šiek tiek... mirtinos, todėl galbūt norėsite gerai pagalvoti prieš įmerkdami kojas į šiuos vandenis. Šiame straipsnyje apžvelgiami keli pavojingiausi vandens telkiniai pasaulyje.

1. Rio Tinto upė, Ispanija

Nors ši vietovė yra unikali, kraupiai raudonos spalvos Rio Tinto upė yra labai užteršta geležies ir kitų sunkiųjų elementų, todėl tai yra viena iš paskutinių vietų, iš kurioje norėtumėte nusimaudyti. Be to, vanduo yra labai rūgštus.

Upės užterštumas yra žmogaus veikla. Daugiau nei 5000 metų kasybos prisidėjo prie upės būklės. Tačiau keisčiausios gyvenimo formos klesti nesvetingiausiose vietose.

Rio Tinto atveju upėje yra chemolitotrofinių (energiją gauna oksiduodami neorganiniuis junginius) organizmų, pavyzdžiui, geležį oksiduojančių bakterijų ir sierą oksiduojančių bakterijų, kurios taip pat yra atsakingos už upės spalvą.

2. Frying Pan ežeras, Naujoji Zelandija

Naujosios Zelandijos Waimangu vulkaninio plyšio slėnyje esantis ežeras yra labai karštas – jo vanduo yra įkaitęs iki maždaug 45–55 °C, todėl tai nėra maloniausias karštas šaltinis pasaulyje. Frying Pan (Karštos keptuvės) ežeras yra ugnikalnio kraterio Echo dalyje. Pats ežeras užima daugiau nei 38 000 kvadratinių metrų plotą. Nors jis paprastai yra tik 5,5 metro gylio, tačiau prie angų gali siekti iki 18 metrų.

Ežeras išskiria vandenilio sulfidą ir anglies dioksidą. Krateris susiformavo po 1886 m. Taraveros kalno išsiveržimo, pražudžiusio daugiau kaip 100 žmonių.

 

3. Jacob's Well, Teksasas, JAV

Jacob's Well (Jokūbo šulinys) yra gražus ir viliojantis karstinis šaltinis, esantis į šiaurės vakarus nuo Wimberley, Teksase. Vis dėlto, per 20 metų jis nusinešė mažiausiai 9 žmonių gyvybes.

Nuo upelio vagos prasidedantis Jokūbo šulinio urvas nusileidžia vertikaliai apie 9,1 m, tada tęsiasi žemyn kampu per dumblėtų kamerų seriją, atskirtą siaurais apribojimais, galiausiai pasiekdamas vidutiniškai 37 m.

Šis karstinis šaltinis pavojingiausias yra narams, nes povandeninis urvas užpildytas dumblinomis kameromis ir praėjimais. Daugybė narų žuvo bandydami jį ištirti.

4. Karachay ežeras, Rusija

Kalbant apie taršą, manoma, kad Karachay ežeras Rusijoje yra viena labiausiai užterštų vietų Žemėje.

Šis vandens telkinys, esantis į pietus nuo Uralo kalnų, buvo smarkiai užterštas Černobylio katastrofos branduolinėmis atliekomis ir netoliese esančio branduolinių atliekų komplekso „Majak“. Dirvožemis vis dar yra labai radioaktyvus iki 3,4 metro gylio.

10-ajame dešimtmetyje radiacijos lygis buvo toks aukštas, kad ežeras galėjo sukelti mirtiną radiacijos dozę žmonėms tik per vieną valandą.

Regione vėžio atvejų padaugėjo 21 proc., apsigimimų daugiau nei 25 proc., leukemijos atvejų – maždaug 41 proc. Nėra lengva įvertinti, kokį poveikį jis turėjo aplinkiniams miestams.

 

5. Onondaga ežeras, Niujorko valstija, JAV

Onondagos ežeras yra Niujorke, į šiaurės vakarus nuo Sirakūzų. Kadaise jis buvo šventas vietiniams Onondagos indėnams, kol XIX-ojo amžiaus pabaigoje jį užgrobė ir apgyvendino amerikiečiai. Ežeras tapo patrauklia laisvalaikio leidimo zona.

Deja, industrializavus teritoriją, ežeras tapo didžiuliu taršos šaltiniu, kai daugelį metų į ežerą buvo išpilamos neapdorotos atliekos.

1940 m. valdžia uždraudė maudytis ežere – o, iki 1970 m. buvo uždrausta ir žvejyba. Nuo to laiko vykdomos valymo pastangos, o nuo 1986 m. vėl leidžiama žvejoti.

Teigiama, kad ežeras yra pats švariausias, koks jis buvo per šimtą metų, tačiau, norint atkurti ankstesnę būklę, reikėtų maždaug 2,16 mlrd. USD.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(50)
(2)
(48)

Komentarai ()