Aštuonkojai gali sapnuoti ir keisti spalvas mieguose  ()

„Ar čia rankos, ar čia kojos?!“,

sukasi vis mintyse,

klausimas toksai kamuoja

galvakojus sapnuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Miegodami aštuokojai keičia spalvas, ir tai gali dėl to, kad jie sapnuoja

Sidarta Ribeiro iš Federalinio Rio Grande universiteto do Norte Natalijoje, Brazilijoje su kolegomis išsiaiškino, kad aštuonkojų miegas yra dviejų stadijų – aktyvios ir pasyvios. Tyrėjai kelias dienas ir naktis laboratorijoje filmavo keturis paprastuosius aštuokojus (Octopus vulgaris) ir surinko daugiau, nei 180 valandų įrašų.

Per parą gyvūnai miegojo daugiau nei pusę laiko, sako Ribeiro. „Ramiai miegodami, jie ilgai lieka toje pačioje pozicijoje – labai ramūs, labai išblyškę ir susitraukusiais vyzdžiais – ir labai tyliai, reguliariai kvėpuoja,” sako jis.

Tokį pasyvų miegą kas 30 – 40 minučių pertraukia trumpi 1 – 2 minučių aktyvaus miego periodai. Šioje fazėje, kito aštuonkojų kūno spalva ir tekstūra, ant odos iškildavo smulkūs gumbeliai, papilės. Judėjo gyvūnų akys ir galūnės, susitraukinėdavo čiuptuvai. „Tai aiškiai labai aktyvi būsena,” pažymi Ribeiro.

 

Norėdami įsitikinti, kad šioje stadijoje aštuonkojai išties miega, tyrėjai pateikdavo jiems krabų vaizdo įrašą. „Kai stimuliuodavome gyvūnus vaizdiniais ir vibraciniais stimulais, jie nereaguodavo,” sako Ribeiro – „būdraudami jie aiškiai reaguodavo.“

Panašus ir paukščių bei reptilijų miego modelis, tad tyrėjai mano, kad aktyvi aštuonkojų miego fazė gali būti žinduolių REM miegui – fazei, kuomet daugiausiai sapnuojame.

„Jei aštuonkojai patiria kažką panašaus į sapnus, tai tikriausiai labai trumpos elegesio sekos, ne naratyvas,” svarsto Ribeiro. „Ar jie turi kokį nors vidinį gyvenimą su naratyvu apie save… nežinome.”

 

„Būtų itin įdomu išvysti, kas vyksta jų smegenyse, kuomet jie iš būdravimo pereina į pasyvų ir aktyvų miegą,” sako jis.

Donna Lu
www.newscientist.com

Žurnalo nuoroda: iScience, DOI: 10.1016/j.isci.2021.102223

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()