To apie narcizus tikriausiai nežinojote: naujausias tyrimas atskleidė, kad iš tikrųjų egzistuoja 2 narcizų tipai - vienas jų stipriai linkęs į psichopatiją  ()

„O, koks gražus vaizdas - geras fonas mano nuotraukai“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Socialiniai tinklai nepavertė žmonių narcizais, bet tikrai padėjo išryškinti šį asmenybės bruožą. Gražūs gamtos vaizdai tampa fonais, už pritarimą nuomonei sakoma „ačiū“, o nuotraukos yra arba „aš“, arba „apie mane“. Kai žmogus dalijasi lėktuvo nuotrauka, jis ne visada nori tiesiog pasidalinti akimirka - jis nori, kad galvotumėte, kad jis yra keliautojas, pastabus fotografas arba bet kas - tik galvokite apie jį. Narcisizmas socialiniuose tinkluose yra toks įprastas dalykas, kad kartais jo net nebepastebime, nes ir pačios platformos skatina tokį elgesį.

Mokslininkai pakvietė 270 jaunų žmonių dalyvauti tyrime. Jie turėjo atlikti visą eilę skirtingų testų, kurie buvo skirti matuoti jų narcisizmui, pasitikėjimui savimi, psichopatijai ir kitiems asmenybės bruožams. Mokslininkai pastebėjo, kad puikavimasis turimais daiktais (kelionėmis, patirtimis, pinigais ir pan.), angliškai apibūdinamas kaip „flexing“, yra stipriai susijęs su kaltės jausmu ir pasitikėjimo savimi trūkumu. Žmonės, kurie nėra užtikrinti savimi, kuria savotiškus personažus socialiniuose tinkluose, kurie atrodo labai patenkinti savimi. Taip jie tikisi save apibrėžti per įvaizdžius. Tačiau mokslininkai tai vadina tiesiog savimi nepasitikinčių žmonių narcisizmu, kuris, beje, su laiku tampa atstumiantis.

 

Antrasis narcizų tipas - grandioziniai narcizai. Tai žmonės, kurie neturi netikro fasado. Jie iš tikrųjų mano, kad yra tokie, kokius ir vaizduoja. Jie mano, kad yra labai svarbūs visiems, su kuriais susiduria. Mokslininkai mano, kad tai yra psichopatijos požymis, o ne stiprus pasitikėjimas savimi, kaip tai dažnai vadinama.

Iki šiol mokslininkai nesutarė, ar narcizai iš tikrųjų patys sau patinka. Tačiau dabar panašu, kad egzistuoja dviejų tipų narcizai. Vieni slepia savo nepasitikėjimą savimi, neapibrėžtą asmenybę ir net kaltės jausmą. Antri iš tikrųjų mano, kad yra nuostabūs, įtakingi, gražūs ir visi jiems pavydi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()