Rado prieš 121-erius metus karalienės Viktorijos dovanotą šokoladą: „nuostabus radinys“ pasakoja įdomią istoriją  ()

Vieno Anglijos dvaro palėpėje buvo rasta 121 metų senumo šokolado plytelė, vis dar savo originalioje skardinėje dėžutėje. Ji priklauso karalienės Viktorijos išleistai partijai, kuri buvo skirta britų kariams, tarnavusiems Pietų Afrikoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis šokoladukas priklausė anglui aristokratui serui Henry Edwardui Paston-Bedingfieldui, kuris kariavo Antrajame būrų kare. Maža dovanėlė buvo rasta šalmo dėkle jo šeimos iš kartos į kartą paveldėtuose namuose, Oksburgo dvare Norfolke, rytų Anglijoje.

„Nors ir nenorėtum šio skanėsto Velykoms, tai tikrai yra nuostabus radinys“, – komentavo Oksburgo dvarą prižiūrinčios organizacijos „National Trust“ kultūrinio paveldo kuratorė Anna Forrest.

Ant skardinio dėžutės dangtelio yra užrašas „Linkiu tau laimingų Naujųjų metų“, rašytas karalienės Viktorijos ranka, ir įrašas „Pietų Afrika 1900“, taip pat karalienės portretas.

 

„National Trust“ teigimu, seras Henry greičiausiai laikė šalmą ir šokoladą kartu kaip dalyvavimo kare suvenyrus. Reliktai buvo rasti kartu su jo dukros Frances Greathead daiktais po jos mirties sulaukus šimto metų amžiaus 2020-aisiais.

Antrasis būrų karas prasidėjo 1899 metais ir baigėsi 1902. Britų kariai kovojo su dviejų nepriklausomų pietinės Afrikos valstybių pajėgomis. Šios valstybės priklausė būrams – afrikanso kalba kalbančiais ūkininkais. Jų teritorijose glūdi dideli aukso bei deimantų klodai.

Karalienė Viktorija užsakė 100 tūkst. maždaug 226 gramus sveriančių šokoladukų, kad pakeltų savo karių moralę.

Tuo metu didžiausi Britanijos šokolado gamintojai „Cadbury“, „Fry“ ir „Rowntree“ priklausė kvakeriams (tuometė religinė pacifistinė bendruomenė), kurie nepritarė karui, todėl jie atsisakė priimti užmokestį už šią siuntą ir supakavo šokoladukus į skardines dėžutes be savo pavadinimų ant jų.

 

Karalienė visgi reikalavo, kad britų kariai sužinotų, iš kur gavo skanėstus, todėl galiausiai gamintojai nusileido ir užrašė savo pavadinimus and pačių šokolado plytelių, bet ne ant dėžučių.

„National Trust“ teigimu, nors yra išlikusių šių dėžučių, yra labai sunku atsekti savininką. Dar sunkiau rasti pačių šokoladukų, nes dauguma jų buvo suvalgyti.

Parengta pagal „Reuters“ inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()