Kim Jong Uno kurorto fantazija – „Costa del Kim“ artėja prie pabaigos: bandys nustebinti ir visko mačiusius (Video)  ()

Kim Jong Unas Vonsano-Kalmo regione stato milžinišką pajūrio kurortą. Tai – lyg asmeninis šalies diktatoriaus projektas, kuriam jis skyrė ypatingą dėmesį. Tokį ypatingą, kad visus darbus žadėjo užbaigti vos per 15 mėnesių. Praėjo tie 15 mėnesių, praėjo dar dveji metai – ir darbų pabaiga jau matyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žiniasklaidoje būsimas kurortas ironiškai vadinamas „Costa del Kim“. Jis esą turėtų tapti didžiausia turistine zona uždaros valstybės istorijoje. Ko tik čia nežadama – bus ir viešbučiai su tūkstančiais kambarių, bus ir prekybos centrai, vandens parkai, dešimtys įvairiausių atrakcijų, kurios viliote vilios užsienio turistus į Šiaurės Korėją. Dėl tokios Kim Jong Uno vizijos įgyvendinimo net buvo išgriauti seni pastatai miesto centre ir vietoj jų pradėti statyti 5 žvaigždučių viešbučiai.

Praėjus jau dvejiems metams nuo datos, kai kurortas turėjo būti atvertas lankytojams, „NK News“ rašo, kad darbai pagaliau beveik baigti. Tūkstančiai darbuotojų jau paliko savo laikinus namus, kurie jiems buvo įrengti Vonsane-Kalme. Specialiai jiems pastatytos stovyklos buvo nuardytos.

Pagal pirminį Kim Jong Uno planą, kurortas turėjo būti atidarytas dar 2019 m. balandį. Tai buvo neįmanoma – statybas reikėjo pabaigti vos per 15 mėnesių. Kim Jong Unas apie projektą kurį laiką viešumoje nieko nesakė, bet šių metų pradžioje savo kalboje nurodė – kurortas yra vis dar vienas iš jo prioritetų.

 

Kaip rašo „NK News“, statybas vilkino ir ribojimai, kurie buvo paskelbti dėl koronaviruso plitimo. Be to, vasarą Vonsane dirbusius karius valdžia pasiuntė į kitus regionus, kurie buvo nukentėję nuo didelių audrų.

2020 m. balandį statybos atrodė jau einančios į pabaigą – pastatai jau buvo iškilę. Tačiau dar iki šių metų vasario mėnesio prie viešbučių tebestovėjo kranai. Kokia situacija pastatų viduje – sunkų spręsti, nes pati Šiaurės Korėja apie tai jokių žinių neskelbia, o „NK News“ turi remtis tik palydovo nuotraukomis.

„Eksterjero darbai lengvesni nei sutvarkyti interjerą, – portalui sakė Peteris Wardas, Šiaurės Korėjos ekonomikos ekspertas ir analitikas. – Pradelstas terminas reiškia, kad šalis susiduria su rimtomis ekonominėmis problemomis, kurios prasidėjo ne dėl pandemijos. Problemos tęsiasi jau seniai.“

Nepaisant lėšų trūkumo, 2020 m. lapkritį ant vandens parko buvo uždėtas piramidės formos stogas. 2021 m. vasarį aplink mažesnius viešbučius kurorto šiaurėje buvo galima matyti sunkvežimių judėjimą. Nuo vasario 24 iki kovo 9 d. buvo ardoma darbininkams skirta stovykla Kalmo pusiasalio vakarinėje dalyje. Visgi kitur įrengti laikini pastatai darbininkams dar palikti. Tai leidžia manyti, kad Vonsano-Kalmo kurortas dar nėra pabaigtas. Paprastai bet kokios laikinos struktūros būna pašalinamos prieš oficialų atidarymą.

 

Nors statybų darbai ir tęsiasi gerokai ilgiau, nei planuota, tai nekeičia fakto, kad kurortas yra labai svarbus projektas Kim Jong Unui. 2021 m. sausį jis sakė norintis pakrantės vietoves pakeisti – kaip ir dera jūrinei šaliai. Jis pridūrė, kad turizmas yra svarbus veiksnys tiek gerinant šiaurės korėjiečių gyvenimus, tiek rodant „gerėjantį šalies veidą“.

Šiaurės Korėją stebintys ekspertai pažymi, kad Kim Jong Unas turi ir daugiau planų kurortui – plėsti statybas į pietus. Jis savo kalboje partijos kongrese sakė, kad ketinama pradėti statybas Kumgango kalno teritorijoje, kur atsirastų vasaros kurortas. Aukšto rango pareigūnas Kim Tok Hunas jau buvo apsilankęs šiose vietose ir apžiūrėjo, kur būtų tinkamiausios būsimų statybų vietos.

„Tai bus svarbu režimui, – sakė P.Wardas. – Tai patogi vieta Kinijos turistams, bet tik Dievas žino, kada visa tai bus.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(8)
(2)
(6)

Komentarai ()