Neįtikėtinas gyvūnų elgesys, įkvėpęs net legendinį filmą „Svetimas“: kaip gyvi želė vamzdeliai pasitarnauja žuvims jūroje? (Video)  ()

Salpos, be abejo, yra vienas keisčiausių organizmų, dreifuojančių mūsų vandenynuose. Tai nėra medūzos, nepaisant to, kad atrodo šiek tiek panašios į jas, ir iš tikrųjų yra labiau susijusios su žmonėmis nei su medūzomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip gaubtagyviai, salpos minta planktonu ir visą gyvenimą siurbia jūros vandenį į žiaunaryklę, išstumdamos jį į sietą primenančią struktūrą (kad iškoštų vandenį su maisto medžiagomis), prieš išstumdamos jį kitame kūno gale.

Tam tikri vaizdai internete (įskaitant esantį aukščiau) gali paskatinti jus manyti, kad salpos pačiumpa žuvį kaip grobį, tačiau šie žuvų jaunikliai greičiausiai iš tikrųjų tyčia įplaukia į želės gniutulą. Tai gali atrodyti kaip mirties troškimas, tačiau salpos viduje iš tikrųjų yra gana saugi vieta pasibūti, jei esate tik maža žuvytė (kai kurios iš jų taip elgiasi su medūzomis).

Panašias scenas 2016 m. video kameromis užfiksavo jūrų biologai ir povandeniniai fotografai Sarah Matye bei Jeffas Milisenas, kurie taip pat susidūrė su žuvimi salpoje. „Ši voveržuvinių (lot. Holocentridae) šeimos žuvis nėra valgoma šios salpos, ji gyvena salpos viduje ir slepiasi“, – sakė jie IFLScience. „Šios žuvys slepiasi visur, kur tik gali.“

 

Gynybos strategija nėra vienintelis dalykas, kai gyvo padaro kūnas naudojamas kaip slėptuvė. Perlažuvinių šeimos atstovės taip pat mėgsta persekioti kitų jūros gyvių žarnas – tiesiogine to žodžio prasme – nes jos ieško saugumo jūros agurkų viduriuose. Galite pasijuokti iš tokios koncepcijos, tačiau, kaip parodyta žemiau pateiktoje vaizdo medžiagoje, tai nemokamas nekilnojamasis turtas.

 

Deja, salpos pasitarnauja ne tik prieglobsčio ieškančioms žuvims. Jas gali uzurpuoti ir parazitas, kuris kaip manoma, įkvėpė filmą „Svetimas“. Parazitai puikiai mėgaujasi kitų gyvių vidumi, imdami iš jų viską, ką gali ir nieko negrąžindami, o tai tiesiog nėra normalūs tarpusavio santykiai. Parazitas efektyviai išpjauna salpos centrą, naudodamasis sifono sistema keliauja vandenynu, pasiimdamas užkandžius, salpoms dreifuojant.

Visgi, švelnūs plūduriuojantys kamuoliukai ne visada yra tokie gerybiniai. Neseniai jie sukėlė gana didelius neramumus vandenyse prie Pietų Korėjos krantų. Vienoje iš šalies atominių elektrinių salpos sukėlė paniką, kai šios užstrigo dviejų reaktorių aušinimo sistemoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(0)
(20)

Komentarai ()