Kas sukelia retus kraujo krešulių susidarymo atvejus su kai kuriomis covid-19 vakcinomis?  ()

Kai šansas vienas iš milijono, dažniausiai tai laikome nereikšmingu faktoriumi. Bet išsiaiškinti vis viena reikia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Johnson & Johnson covid-19 vakcinos naudojimas JAV buvo pristabdytas, kuomet šešiems paskiepytiems gyventojams iš 6,8 milijonų susidarė kraujo krešuliai. Šie atvejai atrodo panašūs į retai pasitaikiusius kraujo krešulių atvejus su Oxford/AstraZeneca vakcinas, dėl ko kai kurios šalys pristabdė jos naudojimą.

Kraujo krešulio sindromas siejamas su neįprastu krešulių tipu, kuris dažnai susiformuoja smegenyse – vadinamoji cerebralinių venų sinusų trombozė, CVST – drauge su žemu trombų plokštelių, susijungiančių į krešulius, lygiu.

Sindromas daugiausiai buvo užfiksuotas jaunesniems nei ~60 metų amžiaus žmonėms, dažniau moterims, nei vyrams. Bet lyčių nelygybė galėjo kilti dėl to, kad buvo vakcinuota daugiau moterų, nes jos sudaro didesnę dalį sveikatos priežiūros ir globos namų personalo. Išanalizavus 79 JK atvejus po Oxford/AstraZeneca skiepų, tarp vyrų ie moterų skirtumo nepastebėta, sako Munir Pirmohamed, JK Žmogaus medicinos komisijos vadovas. Vidutinis atvejų dažnis buvo keturi atvejai iš milijono paskiepytųjų JK.

Nėra žinoma, kodėl didesnė rizika kyla jaunesniems, bet iš dalies dėl tokio amžiaus pasiskirstymo kai kuriose šalyse skiepijami ne jaunesni, nei tam tikro amžiaus žmonės. Kita priežastis – vyresniems žmonėms kyla didesnė rizika nuo paties covid-19, tad vakcinos nauda turėtų nusverti riziką.

 

Šeši naujai užfiksuoti CVST atvejai gavusiems Johnson & Johnson vakciną, iš kurių vienas baigėsi mirtimi, buvo 18–48 metų moterims.

Johnson & Johnson paskelbė pavėlinsianti savo produkto platinimą Europoje. „Glaudžiai bendradarbiavome su medicinos ekspertais ir sveikatos priežiūros pareigūnais, ir stipriai remiame šios informacijos komunikavimą sveikatos priežiūros profesionalams ir visuomenei,” sakoma firmso pranešime.

Kas galėtų sukelti krešulius? Oxford/AstraZeneca atvejais, daugumos buvo teigiamas testas antikūnų, reaguojančių su trombocitų išskiriamu trombocitų faktoriumi 4 (PF4). Ši vakcina galėjo kažkokiu būdu sukelti šių antikūnų gamybą, dėl ko kraujyje susidarė maži krešuliai ir taip sunaudojami trombocitai, svarsto Andreas Greinacher iš Greifswaldo universiteto Vokietijoje. Tai primena sindromą, kuomet panašius antikūnus gali suaktyvinti kraują skystinantis preparatas heparinas, sako Greinacheris, kuris yra heparino pašalinių poveikių ekspertas.

Neseniai kai kuriose šalyse paskelbtuose nurodymuose patariama atlikti trombocitų antikūnų testą, jei per dvi savaites nuo covid-19 vakcinos pasireiškia CVST simptomai. Jeigu testas teigiamas, turėtų būti taikomas toks pats gydymas, koks įprastai taikomas žmonėms, kuriems pasireiškia retas gydymo heparinu pašalinis poveikis, kuris skiriasi nuo įprastinio trombozės gydymo.

 

Greinacheris sako, kad ankstesnis tyrimas su pelėmis rodo, kad DNR gali prisijungti prie PF4, sukelti antikūnų formavimąsi ir paskatinti kraujo krešulių susidarymą. Jis kelia hipotezę, kad būtent todėl toks efektas užfiksuotas tik su DNR turinčiomis adenoviruso pagrindo vakcinomis.

Oxford/AstraZeneca vakcinoje yra koronaviruso spyglio baltymą koduojantis genas, pernešamas nežalingo šimpanzės adenoviruso DNR. Johnson & Johnson vakcina veikia panašiu principu, tačiau joje naudojamas žmogaus adenoviruso DNR.

Tuo tarpu Pfizer/BioNTech ir Moderna vakcinos, paremtos mRNA, genetinės medžiagos atkarpa, kuri šiuo atveju, suteikia kūno ląstelėms spyglio baltymo gamybos instrukcijas. Nė vienos iš šių vakcinų atveju nebuvo užregistruota CVST su žemu trombocitų lygiu atvejų, spaudos konferencijoje pažymėjo Peter Marks iš JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA).

„Matome, kad tai, kas vyksta su Johnson & Johnson vakcina, labai primena AstraZeneca vakciną,” sakė Marksas. „Galime spėti, kad tikėtina priežastis yra panašus mechanizmas su kita adenoviruso vektoriaus vakcina.”

 

Tačiau krešulių sindromas registruojamas taip retai, kad jį patiriantys turi ir kitų jo pasireiškimo faktorių, svarsto Greinacheris. „Turi būti individualūs tai sukeliantys kofaktoriai. Antraip regėtume šią problemą su daug daugiau žmonių, o, laimei, tai nevyksta.”

Marksas nepasakė, ar šešiais atvejais su Johnson & Johnson vakcina buvo užfiksuoti prieš trombocitus nukreipti antikūnai. Bet FDA pažymėjo, kad viena iš vakcinavimo pristabdymo priežasčių buvo suteikti laiko gydytojams išmokti diagnozuoti ir teisingai gydyti neįprastą kraujo krešulių sindromą. Be to, agentūra turi nuodugniai ištirti tuos šešis atvejus, sako Anne Schuchat iš JAV Ligų kontrolės it prevencijos centrų (US Centers for Disease Control and Prevention – CDC).

Clare Wilson
www.newscientist.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(1)
(12)

Komentarai ()