Neįtikėtina, bet tiesa: štai kodėl NASA marsaeigyje naudojami dirželiai-užtrauktukai – kaip jie atlaiko 1 300 °C karštį, UV spinduliuotę ir kitas Marso sąlygas? (Foto)  (5)

Ar girdėjote apie tai, kad NASA išleido milijonus rašikliui, skirtam rašyti kosmose, o Sovietų Sąjunga naudojo pieštukus?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Na, tai yra mitas, tačiau posakis „genialu tai, kas paprasta“ nėra klaidingas.

Štai norėdami pritvirtinti kokius nors laisvus laidus, vamzdžius ar net įrangą marsaeigiuose NASA iš tiesų naudoja dirželius-užtrauktukus – ganėtinai panašius į tuos, kuriuos galite įsigyti techninės įrangos parduotuvėje.

Šis faktas neseniai suglumino kosmosu besidominčius žmones, tad šie nusprendė, kad neseniai paskelbta „Curiosity“ susidėvėjusių ratų nuotrauka yra netikra – dėl kai kurių kadre aiškiai matomų dirželių-užtrauktukų.

 

 

 

 

Tai nėra pirmas kartas, kai interneto vartotojai lieka sužavėti tuo, kad NASA naudoja dirželius-užtrauktukus. Dar vasarį, kai „Perseverance“ nusileido Raudonojoje planetoje, socialinėje žiniasklaidoje kilo panaši netikėtumo banga.

 

 

Jums tikriausiai įdomu, kaip plastikas gali atlaikyti 560 milijonų kilometrų kelionę, 1 300 °C karštį leidžiantis į planetos paviršių, ir „Curiosity“ atveju, beveik 9 metus trunkančią UV spinduliuotę bei sunkias Marso sąlygas.

NASA gali patikinti visus, kad kosmoso inžinieriai apie tai pagalvojo prieš išsiųsdami savo brangią įrangą į kitą planetą.

Nežemiškam naudojimui skirti dirželiai-užtrauktukai yra pagaminti iš Tefzel ETFE (etileno-tetrafluoretileno) dervų, skirtų ekstremalioms temperatūroms, aukštam UV spindulių lygiui ir 2000 kartų didesnei radiacijai, nei rastumėte standartinėje plastiko nailono versijoje.

 

Iš pradžių jie buvo akvamarino spalvos (šviesiai žalia jūros), norint juos atskirti nuo standartinių laidų, tačiau šiais laikais jie gaminami bet kokia reikalinga spalva. Kaip matote „Curiosity“, jie gali būti atsparūs beveik viskam, tačiau vis tiek gali purvintis per daugelį metų vykstančias dulkių audras ir keliones aplink Marsą.

Šiuo atveju panašu, kad šie tvirti dirželiai-užtrauktukai Marse net pralenkė aliuminio ratus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(33)
(1)
(32)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: