SARS-CoV-2 pabėgo iš laboratorijos? PSO skelbia, kad greičiausiai ne, bet organizacijos vadovas išlieka įtarus  ()

Tai, kad SARS-CoV-2 virusas paspruko iš laboratorijos Uhane nėra sąmokslo teorija. Tai - realiai svarstyta hipotezė, nes tame Kinijos mieste, kur, kaip manoma, prasidėjo COVID-19 pandemija, yra koronavirusus tiriančios laboratorijos. Tačiau Pasaulio Sveikatos Organizacija šią hipotezę atmetė. Bet ar ne per greitai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Internete dalijamasi labai daug įvairių sąmokslo teorijų, todėl tokias šokiruojančias versijas lengva nustumti į paraštes. Tačiau PSO išvada net nebuvo galutinė - teigiama, kad „labai mažai tikėtina“, kad virusas būtų pasprukęs iš laboratorijos. PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas interviu „The New York Times“ teigė, kad jo tokios išvados neįtikina, nes tyrimas nebuvo pakankamai išsamus.

Uhano Virusologijos instituto laboratorijose jau ne vienerius metus intensyviai tirti koronavirusai. Pati Kinijos santvarka yra žinoma dėl įvairių detalių slėpimo nuo visuomenės. Net ir pirmieji apie epidemiją prakalbę žmonės režimo buvo slopinami. PSO iš pradžių galėjo pateikti tik Kinijos siūlomą statistiką, kuri, kaip dabar manoma, buvo netiksli. PSO ir pats Adhanomas buvo kaltinami sėdėjimu Kinijos kišenėje. Bet dabar Adhanomas teigia, kad viruso pasprukimo iš laboratorijos hipotezę būtina tirti išsamiau.

 

Uhano Virusologijos instituto mokslininkai kartojo tyrėjams, kad nedirbo su jokiais virusais, kurie būtų panašūs į SARS-CoV-2. Tačiau tuo pačiu PSO tyrėjai negalėjo pasiekti neapdorotų duomenų. Taigi, mokslininkų apklausos sudarė didžiąją dalį PSO tyrimo medžiagos - laboratorijos teigia, kad nedirbo su tokiais virusais, vadinasi, nedirbo.

Harvardo ir Masačusetso technologijos instituto mokslininkė Alina Chan irgi nemano, kad šią hipotezę reikėtų atmesti iš karto. Tiesą sakant, ji ją laiko net labai tikėtina - virusas galėjo pabėgti iš laboratorijos ir taip pradėti pandemiją. Kai kurios ankstyvos SARS-CoV-2 atmainos, atrodo, neturėjo sąsajų su Uhano turgumi, siejamu su pandemijos pradžia.

 

PSO komanda iš tikrųjų teigia, kad viruso pasprukimas iš laboratorijos yra mažiausiai tikėtina hipotezė. Adhanomas mano, kad reikalingi tolesni tyrimai, įtraukiantys daugiau nepriklausomų ekspertų. Svarbu tai, kad Uhano laboratorijos pradėtų dalintis neapdorota informacija - liudijimų nepakanka. Tiesą sakant, jie kaip tik visą šį reikalą daro dar labiau įtartiną.

Adhanomas tikina, kad yra pasiruošęs tęsti tyrimus. Tačiau be artimo Kinijos bendradarbiavimo jie yra sunkiai įmanomi. Taigi, gali būti, kad laboratorinės SARS-CoV-2 kilmės hipotezės taip ir nepavyks paneigti. Ar patvirtinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(0)
(14)

Komentarai ()

Susijusios žymos: