Užteko vos 4 skardinių: vaikinas kasdien gerdamas energetinius gėrimus visiškai sugriovė savo gyvenimą ir organus – beveik prireikė transplantacijos (Video)  (2)

Naujas medicininis atvejis išsamiai paaiškina, kaip jaunas vyras dvejus metus kiekvieną dieną gerdamas iki keturių skardinių energetinių gėrimų patyrė širdies nepakankamumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip praeitą savaitę pranešė „BMJ Case Reports“, Londono ligoninės gydytojai paaiškina, kad pacientas buvo skubiai pristatytas į intensyvios terapijos skyrių po keturių mėnesių pablogėjusio dusulio, dusulio gulint ir svorio kritimo.

Tolesni tyrimai nustatė, kad jis anksčiau taip pat skundėsi virškinimo, drebulio ir širdies plakimo priepuoliais, tačiau nesikreipė į gydytoją.

Pacientas atskleidė, kad pastaruosius dvejus metus kasdien išgerdavo vidutiniškai keturias 500 mililitrų skardines energetinių gėrimų.

Naujame atvejo tyrime, 21-erių vyras išsamiai paaiškina, kaip šis įprotis padarė didžiulę žalą jo savijautai, net privertė mesti universitetą, nes nesugebėjo susikaupti studijoms. Jis taip pat teigia patyręs stiprų migrenos galvos skausmą, kai nevartojo jokių energetinių gėrimų, todėl buvo sunku atsisakyti įpročio.

„Galiausiai buvau paguldytas į intensyvios terapijos skyrių. Ši patirtis buvo labai traumuojanti dėl kelių priežasčių. Pirma, mane kankino kliedesys, turėjau atminties problemų tiek, kad negalėjau prisiminti, kodėl buvau ligoninėje. Antra, aš nuolat bijojau, nes stengiausi judėti ar kalbėti, tai galiausiai sukėlė nemigą; dažnai neužmigdavau iki ankstaus ryto “, - paaiškina pacientas.

 

„Galiausiai nusivyliau, kai negalėjau sugalvoti žodžių, kuriuos norėjau pasakyti, kai kažko norėjau, ir tai privedė tokių emocijų kaip nerimas ir depresija", - priduria jis.

Kiekvienoje energinio gėrimo skardinėje yra maždaug 160 miligramų kofeino, o tai reiškia, kad jis kiekvieną dieną gaudavo mažiausiai 640 miligramų kofeino. Žmonių tolerancija kofeinui gali skirtis dėl daugelio priežasčių, tačiau paprastai manoma, kad 400 miligramų per dieną – tai yra maždaug keturi ar penki puodeliai kavos – sveikas suaugęs žmogus gali suvartoti nepakenkdamas sveikatai.

Kartu su įžvalgomis apie jo energetinių gėrimų vartojimą, tolesni medicininiai tyrimai atkreipė dėmesį į paciento būklę. Daugybė kraujo tyrimų, medicininių tyrimų ir elektrokardiografijos rodmenys parodė, kad jis sirgo ir širdies, ir inkstų nepakankamumu. Manoma, kad inkstų nepakankamumas buvo susijęs su kita anksčiau nediagnozuota būkle, tačiau gydytojai tvirtai įtaria, kad sunkios širdies problemos buvo glaudžiai susijusios su jo stebinančiu energinių gėrimų vartojimu.

 

Kofeinas yra stimuliatorius, galintis padidinti širdies veiklą. Vargu ar pora puodelių kavos kiekvieną rytą ar kartais gaunamas energetinis gėrimas padarys ką nors blogo, tik lengvai pakels širdies susitraukimų dažnį, tačiau kasdienis perviršinis vartojimas buvo susijęs su kardiomiopatija, kai širdies raumenys susilpnėja ir nesugeba pumpuoti kraujo į likusį kūną. Be to, žinoma, kad energetiniai gėrimai didina kraujospūdį ir gali sukelti širdies ritmo sutrikimus, kurie laikui bėgant taip pat gali sukelti širdies nepakankamumą.

Paciento būklė buvo tokia sunki, kad jis iš pradžių buvo svarstoma dėl kombinuotos širdies ir inkstų transplantacijos. Laimei, ligos simptomai ir funkcija žymiai pagerėjo gydant vaistais ir visiškai sumažinant energijos suvartojamų gėrimų kiekį.

„Manau, kad reikėtų labiau įsisąmoninti energinius gėrimus ir jų turinio poveikį. Manau, kad jie labai sukelia priklausomybę ir yra per daug prieinami jaunimui. Manau, kad reikėtų uždėti įspėjamąsias etiketes, panašias į rūkymo, kad būtų parodytas galimas šių gėrimų ingredientų keliamas pavojus sveikatai“, - padarė išvadą pacientas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(48)
(8)
(40)

Komentarai (2)