Neįprastas Antrojo pasaulinio karo karių paprotys: „brangiosios rankena“ – kas tai buvo? (Video)  ()

Nuo pat fotoaparato išradimo dienos kareiviai nešiojosi savo mylimų ir artimų žmonių nuotraukas – šalmuose, kišenėse, Biblijose, cigarečių dėkluose ir visur kitur, kur tik galėdavo laikyti nuotraukas šalia savęs. Namuose matomi mylimų žmonių besišypsantys veidai pagerindavo kareivių dvasinę būklę ir primindavo jiems namus. Bet Antrojo pasaulinio karo metu išryškėjo ir nauja tendencija, kai kareiviai savo mylimųjų nuotraukas ėmė laikyti ginkluose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1933 metais „Rohm and Haas Company“ rinkai pristatė organinį stiklą. Ši medžiaga Antrojo pasaulinio karo metu buvo itin plačiai naudojama gaminti orlaivių ir automobilių stiklams – šios medžiagos patvarumas ir lengvas svoris pavertė ją puikiu stiklo pakaitalu.

Kariai ėmė savintis organinį stiklą iš sudužusių orlaivių – ir jais keisti savo pistoletų „Colt M1911“ rankenų apkaustus. Permatomas stiklas leisdavo jiems individualizuoti pistoleto rankeną, ir už organinio stiklo dėkliuko užkišti mylimo žmogaus nuotrauką. Ši tendencija netgi gavo savo pavadinimą – „brangiosios rankena“ (angl. sweetheart grip).

 

Organinio stiklo rankenos dėkliukas buvo ne vien tik papuošimas. Permatoma medžiaga leisdavo kariams pažvelgti į šovinių dėtuvę ir pamatyti, kiek dar liko šovinių. Kad šis vaizdas nebūtų užstojamas, kariai mylimųjų nuotraukas užkišdavo už dešinės rankenos apkausto pusės, kad kairioji liktų permatoma.

 

„Brangiosios rankenos“ yra įdomus antrojo pasaulinio karo ir fotografijos istorijos palikimas – tačiau apie jas nėra daug informacijos. Kai kurie kolekcionieriai turi tokias rankenas su permatomais apkaustais savo karinės atributikos kolekcijose, tačiau jų nepamatysite jokiose fotografijų kolekcijose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(11)
(3)
(8)

Komentarai ()