Jei įvyktų tokia nelaimė - skristi į kosmosą taptų nebeįmanoma: pasiūlytas būdas padėtų išvengti kosminių šiukšlių susidūrimų, bet gali sukelti kitas problemas  ()

Kosminės šiukšlės – neveikiantys palydovai, raketos ir jų dalys – tampa vis didesne problema. Vienas iš didžiausių pavojų yra jų susidūrimai: du objektai, lekiantys kilometrų per sekundę greičiu vienas kito atžvilgiu, susidūrę pažyra į šipulius, kurie gali sunaikinti gretimus objektus ir sukelti kaskadą. Galutinė tokio įvykio, vadinamo Kesslerio sindromu, pasekmė – orbita aplink Žemę, užpildyta nuolaužomis taip tankiai, kad tampa nebeįmanoma skristi į kosmosą. Nenuostabu, kad daugybė tyrimų grupių visame pasaulyje ieško būdų, kaip išvengti tokios baigties ir apskritai išspręsti kosminių šiukšlių problemą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar pasiūlytas būdas išvengti susidūrimų, pakeičiant nuolaužų orbitas lazerio impulsais. Infraraudonųjų spindulių lazeris nuo Žemės paviršiaus galėtų pastumti nedidelį objektą pakankamai, kad būtų išvengta vos po kelių valandų ar net minučių įvyksiančio susidūrimo. Tiesa, tam reikėtų sekti šiukšlės padėtį realiu laiku ir labai tiksliai – tyrėjai siūlo tam panaudoti adaptyvios optikos technologiją, dabar naudojamą antžeminių teleskopų gaunamų vaizdų pagerinimui.

 

Technologija irgi remiasi lazerio spinduliuote – lazeris sužadina natrio atomus viršutiniame atmosferos sluoksnyje ir sukuria „dirbtinę žvaigždę“, kurios mirgėjimas ir matomos padėties kitimas leidžia labai sparčiai apskaičiuoti atmosferos sukeliamą vaizdų iškraipymą bei pakoreguoti teleskopo veidrodžio geometriją, iškraipymą kompensuojant. Lygiai toks pat metodas leistų sekti ir greitai judančią nuolaužą. Norint užtikrinti apsaugą nuo susidūrimų, lazerinės patrankos turėtų stovėti visame pasaulyje.

Tokio plano įgyvendinimas, žinoma, gali sukelti daug geopolitinių problemų, mat galingi lazeriai, nukreipti į kosmosą, gali pasitarnauti ne tik geranoriškiems tikslams. Tačiau tarptautiniai susitarimai reikalingi ir kitiems kosminių šiukšlių problemos sprendimams, mat blogam panaudoti galima ir įvairias kitas technologijas, nuo harpūnų ir tinklų iki tarpusavyje susijungiančių palydovų. Visgi šiukšlių problemai tik gilėjant, tokie sprendimai turėtų būti priimti artimiausiais metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(13)
(2)
(11)

Komentarai ()