Naujas tyrimas atskleidė įdomių faktų apie šias žudymo mašinas - toks plėšrūnų elgesys yra retas  ()

Prieš 74 milijonus metų tironozaurai medžiojo vėlyvojo kreidos laikotarpio džiunglėse – tačiau jie, kaip paaiškėjo, nebuvo vienišiai. Nuskendusių tiranozaurų šeimos fosilijos parodo, kad šie milžinai sudarė darnias grupes, kurios greičiausiai medžiojo kartu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Fosilijos buvo atrastos prie Grand Staircase-Escalante nacionalinio paminklo Jutos valstijos pietuose (JAV). 2014 m. Alanas Titusas, dirbantis Žemės tvarkymo biure, surado tiranozaurų grupės palaikus.

„Pirmasis iškastas buvo buvo kulkšnies kaulas, ir, praėjus kelioms minutėms, atsargiai valant kaulą šepečiu, aptikome dešimtis kitų tiranozauro kaulų“, – sakė jis spaudos konferencijoje.

Iš viso buvo iškasti penki Teratophoneus genties tiranozauro griaučiai. Remdamiesi jų dydžiais, komanda nustatė, kad grupę sudaro vienas suaugęs, vienas paauglys ir trys jaunikliai.

Arkanzaso universitete Celina Suarez atliko iš kiekvieno griaučio paimtų mėginių izotopų analizę, kad nustatytų aplinką, kurioje šie dinozaurai gyveno, kokiomis aplinkymėmis jie fosilizavosi ir galimą mirties priežastį. Ji nustatė, kad jie žuvo visi kartu, vieno katastrofiško įvykio metu. Greičiausiai, potvynio.

 

Tiranozaurų šeima mirė ir fosilizavosi tuo pačiu metu, ir tai yra stiprus rodiklis, jog šie dinozaurai, bent jau tam tikrame savo gyvenimo etape, gyvendavo ir medžiodavo grupėse. Panašiai, kaip šiandien gyvena vilkai ar liūtai.

Stambių plėšrūnų, tokių kaip tiranozaurai, medžioklė grupėse, anot mokslininkų, yra itin retas reiškinys.

 

„Plėšrūnai dažniausiai instinktyviai netampa socialiais gyvūnais, kaip būna žoliaėdžių atveju“, – sako A.Titusas. Žinoma, turime tam tikrų išimčių, tokių, kaip orkos, vilkai, liūtai, tačiau absoliuti dauguma plėšrių gyvūnų yra vienišiai.

Ši išvada papildo anksčiau mokslininkų išaiškintą informaciją apie galimą tiranozaurų socialinį elgesį. Prieš šį atradimą viena iš pagrindinių jų socialinį gyvenimą įrodančių liekanų buvo skirtingų dydžių pėdsakai, palikti tuo pačiu metu.

Parengta pagal NewsScientist.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(2)
(10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: