Ar įmanoma išmokti būti vyturiu? O gal kai kuriems žmonėms rytinis gyvenimas netinka?  (8)

Kai kurie žmonės pabunda labai anksti ryte ir iš karto imasi darbo - juos dažnai vadiname vyturiais. Kiti pabunda vėlai, bet ir žymiai vėliau eina miegoti - juos vadiname pelėdomis arba apuokais. Kėlimasis ryte turi daug privalumų, bet ar įmanoma apuokui tapti vyturiu?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atsikėlę anksti ryte, tikėtina, nuveiksite daugiau, nes turėsite daugiau energijos. Be to, mūsų pasaulis jau taip sukurtas, kad ryte vyksta daugiau veiksmo - vakare viskas užsidaro ir žmonės pereina prie poilsio režimo. Iš tikrųjų, tikriausiai nerastume vyturių, kurie svajotų tapti apuokais. Bet lengvai rastume apuokų, kurie norėtų tapti vyturiais.

Tokie skirtingi dienos ritmai yra vadinami chronotipais. Žmonės dažnai mano, kad jų pakeisti neįmanoma - jei rytas jums netinka, tai, matyt, ir netiks. Chronotipai yra nulemti ir genų, todėl kai kuriems žmonėms iš tikrųjų sunku keltis anksti ryte. Bet gal galima tai pakeisti?

Miego medicinos specialistė Michelle Drerup teigia, kad nors chronotipus kontroliuoja šimtai skirtingų genų, juos nulemia ir aplinkos bei gyvenimo būdo faktoriai. Taip, tie genai turi stiprią įtaką žmogaus miego-žvalumo ritmams, bet žmonės patys sąmoningai renkasi dalyvauti kasdieninėje veikloje, kuri sustiprina jų chronotipą. Apuokai naktį jaučiasi labai energingi, todėl dažnai būtent tada imasi kūrybinės veiklos ar, sakykime, palaiko socialinius santykius naktiniuose klubuose.

 

Tačiau, kadangi aplinkos faktoriai irgi nulemia chronotipus, įmanoma save paversti rytiniu žmogumi. Drerup rekomenduoja tai daryti po truputį. Kas kelias dienas ankstinkite savo pabudimą ir ėjimą gultis po 15-20 minučių. Venkite šviesos prieš eidami miegoti. Ir visada laikykitės naujo tvarkaraščio - pereinamuoju laikotarpiu nesugalvokite savaitgalį vėl nemiegoti visą naktį.

 

Svarbu gauti pakankamai daug miego. Todėl vienu metu keiskite ir savo kėlimosi, ir gulimosi į lovą laiką. Lengva nebus, bet jei laikysitės tvarkaraščio, su laiku priprasite. Nepraeis kelios savaitės ir jau galėsite save laikyti vyturiu. Tiesa, jei genetiškai esate užprogramuotas būti apuoku, jums bus labai lengva vėl grįžti prie senų įpročių, todėl stenkitės visada laikytis to paties poilsio-darbo tvarkaraščio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(5)
(12)
(-7)

Komentarai (8)