Pasišlykštėjimą keliantis tyrimas parodė, kas vyksta ore, kai nuleidžiamas vanduo viešajame tualete – po šio fakto nenorėsite ten lankytis (Video)  (6)

Mokslininkai parodė kas vyksta, kai nuleidžiamas vanduo viešajame tualete.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nauji tyrimai atskleidė didelį kiekį nedidelių aerozolių dalelių, kurias išmeta tualete nuleistas vanduo – šie lašeliai turi didžiulį potencialą pernešti bakterijas ir ligas.

Mes žinome, kad ligos sukėlėjai slypi stovinčiame vandenyje, šlapime, išmatose ir vėmaluose – tai įprasti viešųjų tualetų atributai. Kompiuterių modeliai anksčiau parodė, kad vandens nuleidimas gali kelis metrus į aplinkinį orą paskleisti mikrobus.

Šios bjaurastys gali būti apsinuodijimo maistu virusas – norovirusas, ebola ir net COVID-19, rodo šio naujausio tyrimo tyrėjai, kurie tyrė aerozolinių dalelių plitimą iš viešųjų tualetų.

Tyrėjų grupė įrengė dalelių skaitiklį, pastatytą įvairiame aukštyje šalia tualeto ir pisuaro viešame tualete. Aplinkos aerozolio lygis buvo matuojamas prieš ir po eksperimentų.

 

„Po maždaug trijų valandų bandymų, kuriuose buvo atlikta daugiau nei 100 nuleidimų, pastebėjome, kad išmatuotas aerozolio lygis aplinkoje iš esmės padidėjo, o bendras kiekvieno nuleidimo metu susidarančių lašelių skaičius svyravo iki dešimčių tūkstančių“, - sako Floridos Atlanto universiteto mechanikos inžinerijos profesorius Siddhartha Verma.

Eksperimentų metu aerozoliai pakilo net 109 centimetrus virš klozetų ir 69 centimetrus virš pisuarų ir galėjo pakibę ore laikytis net iki 20 sekundžių. Tai atitinka ir anksčiau atliktų tyrimuų rezultatus.

Tyrėjai praneša, kad po vandens nuleidimo dalelių, kurių dydis yra nuo 0,3 iki 0,5 mikrometrų, padidėja 69,5 proc., nuo 0,5 iki 1 mikrometrų, padidėja 209 proc., o nuo 1 iki 3 mikrometrų – 50 proc.

 

Tam įtakos turi keli veiksniai: vandens slėgis tualete, klozeto dizainas ir paties nuleidimo galia. Mokslininkai teigia, kad uždarytas tualeto dangtis (jei jis yra) gali padėti, nors ir ne tiek daug, nes aerozoliai vis tiek gali pasklisti pro spragas.

Koronaviruso pandemijos epochoje kyla ypatingas susirūpinimas – viešieji tualetai dažnai būna nedideli, blogai vėdinami ir apkrauti žmonėmis. Nors nėra patvirtintų atvejų, kai COVID-19 užkratu būtų užsikrėsta iš tualeto, teorinė rizika yra.

Kai lankysitės viešame tualete, mūsų patarimas būtų kuo greičiau iš ten išeiti – jūsų šansai ką nors pasigauti bus daug mažesni.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(5)
(22)

Komentarai (6)