„SpaceX“ išsiuntė į TKS trečią savo pilotuojamą misiją: pirmą kartą žmonių skrydžiui pakartotinai panaudojo raketą ir įgulos kapsulę (Video)  (2)

JAV bendrovė „SpaceX“ penktadienį išsiuntė savo trečią per mažiau nei metus pilotuojamą misiją į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), pirmą kartą žmonių skrydžiui pakartotinai panaudodama raketą ir įgulos kapsulę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keturi astronautai iš JAV, Japonijos ir Prancūzijos TKS turi pasiekti anksti šeštadienį ryte (maždaug 12 val. 9 min. Lietuvos laiku), po 23 valandų skrydžio ta pačia kapsule „Dragon“, kuri buvo naudota per bandomąją misiją pernai gegužę. Komanda kosminėje stotyje praleis pusę metų.

Per skrydį taip pat pakartotinai panaudota lapkritį įvykusios pirmosios misijos „Crew 1“ raketa „Falcon 9“.

Sparčiai auganti Elono Musko (Ilono Masko) kompanija žmones į TKS išsiuntė trečią kartą, pagal daugelio milijardų dolerių vertės kontraktą su NASA. Anksčiau „SpaceX“ kelerius metus tik gabeno krovinius į TKS.

Erdvėlaivio vadas amerikietis Shane'as Kimbrough ir jo įgulos nariai prieš kelias savaites ant aprūkusio raketos šono pirštais išrašė savo inicialus, tikėdamiesi pradėti naują tradiciją.

NASA astronautė Megan McArthur penktadienį užėmė tą pačią vietą, kurioje per pirmą pilotuojamą „SpaceX“ skrydį sėdėjo jos vyras Bobas Behnkenas (Bobas Benkenas). Šį kartą atsisveikino ir Žemėje liko B. Behnkenas ir poros septynerių metų sūnus. M. McArthur pasiuntė jiems oro bučinių.

 

Penktadienį į TKS taip pat išskrido japonų astronautas Akihiko Hoshide ir prancūzų astronautas Thomas Pesquet. Jis yra pirmasis europietis, skrendantis „SpaceX“ kapsule „Crew Dragon“.

NASA Kennedy kosminių skrydžių centre Floridoje E. Muskas trumpam susitiko su astronautais, o paskui jie susėdo į baltus jo kompanijos „Tesla“ elektromobilius. Astronautų sutuoktiniai ir vaikai apsupo automobilius paskutiniam atsisveikinimui prieš skrydį, ir kolona nuvažiavo į starto aikštelę.

Nors startas vyko priešaušriu, aplinkiniuose keliuose buvo susirinkę daug žiūrovų.

Misijos „Crew-2“ startas Kennedy kosminių skrydžių centre turėjo įvykti ketvirtadienį, tačiau dėl prognozuotų netinkamų orų skrydžio trajektorijoje buvo nuspręsta jį perkelti į penktadienį 5 val. 49 min. vietos (12 val. 49 min. Lietuvos) laiku.

 

Penktadienio automatizuotam skrydžiui „SpaceX“ pakeitė kai kuriuos vožtuvus ir termoizoliacinės dangos dalį, aprūpino kapsulę naujais parašiutais. Kapsulei buvo pridėtas „Endeavour“ pavadinimas – nebenaudojamo NASA daugkartinio erdvėlaivio garbei.

„Labai džiaugiamės vėl turėdami įgulą „Endeavour“, – kelios minutės prieš startą paskelbė „SpaceX“ skrydžių kontrolės centras.

Pirmoji raketos pakopa devynios minutės po starto turėjo nusileisti ant platformos vandenyne.

Pakartotinis naudojimas yra labai svarbus E. Musko pastangoms atverti kosmosą visiems žmonėms, nuskraidinti žmonių į Mėnulį ir, galiausiai, pastatyti miestą Marse.

Įgyvendindamas pirmąjį tikslą, E. Muskas rugsėjį surengs privatų skrydį į kosmosą. Spalį planuojama „SpaceX“ ketvirta pilotuojama misija NASA.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(29)
(0)
(29)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: