Atradimas vertas „Ig Nobelio“ premijos? Bet tai rimta – mokslininkai apskaičiavo burbuliukų kiekį alaus bokale: skaičius įspūdingas, bet kam to prireikė? (Video)  ()

Ar kada pagalvojote, kiek burbuliukų yra jūsų alaus bokale? Ne? Na, mokslininkai tai padarė ir naujame tyrime pagaliau atsakė į šį keistą klausimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anglies dioksidas yra svarbi alaus dalis, dėl kurios alus tampa toks gaivus. Įpylus į taurę, išsiskyrę maži burbuliukai ne tik suteikia gėrimui tikrai malonų putojimą, bet ir iš tikrųjų perduoda skonio ir kvapo junginius į nosį ir skonio receptorius.

Bet kiek tiksliai burbuliukų yra tam tikroje alaus stiklinėje?

Naujame tyrime Prancūzijos nacionalinio mokslinių tyrimų centro (CNRS) komanda nusprendė atsakyti į klausimą, kiek burbuliukų susidarys standartiniame 250 ml ir atvėsino iki 6 °C lagerio butelyje.

Komanda apskaičiavo, kiek anglies dioksido ištirps aluje, kuris pilamas į pakreiptą pintos taurę. Pasirodo, kad burbuliukai susidarytų, paties stiklo mikrostruktūroje turi būti mažų oro pripildytų ertmių. Kai alus pilamas iš viršaus, tas įstrigęs oras ir ertmės išlinkimas suteikia anglies dioksidui pradinį tašką burbuliukams susidaryti. Tos ertmės turi būti bent 1,4 nanometro pločio, kad jose susidarytų burbulų srautai.

 

Kaip parodė greitaeigės nuotraukos, burbuliukai plaukdami į paviršių išauga didesni, o tai sulaiko daugiau dujų. Burbuliavimas lėtėja ir sustoja, nes sumažėja anglies dvideginio lygis.

 

Atsižvelgdami į visa tai, mokslininkai apskaičiavo, kad tokio dydžio alaus stiklinėje, esant tokiai temperatūrai, turėtų išsiskirti nuo 200 000 iki 2 milijonų burbuliukų iki kol alus išsikvėps. Tai gana platus diapazonas.

Tačiau, kur galime panaudoti šią informaciją? Daugumai iš mūsų tai tikriausiai tiesiog įdomus faktas, tačiau mokslininkai teigia, kad naujos CO2 dinamikos įžvalgos galėtų padėti aludariams patobulinti savo alaus skonį.

Tyrimas buvo paskelbtas žurnale „ACS Omega“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(4)
(17)

Komentarai ()