Ar mes tikrai norime, kad ateiviai mus rastų? SETI tyrimų direktorius perspėja apie „piktavališkas“ svetimas civilizacijas - „žmonėms jau per vėlu slėptis“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

mindaugas.vaitiekūnas 2021-04-27 22:43
Dėl pietų tai kažin ar kokia ateivių rasė ryžtųsi į tokią tolimą kelionę Pati Žemė greičiausiai būtų gana nesvetinga planeta: gali netikti gravitacija, atmosfera ir dar krūva visokių virusų ir bakterijų, kuriems jie gali neturėti atsparumo. Na nebent jų kūnai jau gerokai pažangesni - su visais tais nano robotais, kuriuos žemiečiai gauna tik su skiepais Žemė juos galėtų sudominti nebent dėl resursų ar moksliniais tikslais. Jeigu susidomėtų Žemės resursais, tai arba užsimegztų kokia kosminė prekyba, arba tą 100* šviesmečių Žemės kryptimi greitintų kokį uolos gabalą, kurio "prisiparkavimas" Žemėje būtų pražūtingesnis už tą, kuris nusileido "pas dinozaurus" Iš principo grėstų Žemės teraformavimas. Mes savo oro transportą Žemėje sukūrėme taip, kad jis veikia tik šioje atmosferoje ir pritaikytas naudoti esant konkreičiai žemės traukai. Noriu pasakyti, kad ateiviai čia neatsivilks malūnsparnių ar lėktuvų su reaktyviniais varikliais. Na nebent prieš tai išanalizuotų mūsų aplinką ir susikurtų tą techninę įrangą būtent šitai aplinkai. Žodžiu daug reikalų. Veikiau jau karo laivai turėtų būti įvaldę kokią dirbtinę gravitaciją, erdvės išlenkimus ar dar kokią egzotiką (žiūrint iš mūsų perspektyvos). O jei jau turėtų tokias technologijas, tai šiandieniniai mūsų ginklai prieš jų... Na kaip su lanku prieš tanką Dar vienas karo argumentas galėtų būti konkurentų šalinimas. Tokiu atveju jiems patiems čia net nereikėtų apsilankyti - atsiųstų kokį "trojos arklį", kuriuo žemiečiai labai susidomėtų, gal net susiorganizuotų jo partempimą į Žemę jeigu šis taikytųsi praskristi pro šalį Tad jei rasime tarpžvaigždinę ar tarpgalaktinę ateivių rasę ir ji nebus geranoriškai nusiteikusi mūsų atžvilgiu, tai tiesiog "buvo gera gyventi" - daugiau jokių nesumokėtų mokesčių Ir vis gi pasisakau už tokius tyrimus, už bandymus užmegzti ryšį su nežemiška civilizacija. O jei ji bus mažiau išsivysčiusi už mus, tai tikiuosi mūsų (ateities) karinė technika ten neskris
gytis13 2021-04-27 23:20
Mes specialiai nesiunčiame į kosmosą kryptinio radijo ryšio signalų kurie galimai būtų priimti kažkur toli toli. O mūsų keliamas radijo triukšmas vargu ar bus priimtas kitose žvaigždėse ir pasitarnaus kaip kellrodis blogiečiams. Tiesiog jis bus per silpnas. o apie resursus tai čia kitoje temoje daug diskusijų vyksta, maždaug kad ateiviai atskrenda žvaigždėlaiviu varomu antimaterija ir randa Žemėje labai vertingos naftos, kuri ten jau pasibaigė. Taigi neatskris tie ateiviai, bet kryptinių signalų jiems specialiai geriau nesiųsti.
HardAxe 2021-04-27 23:39
gal vietoj xbox`o paleis robotukus ir vaikai skraidys šaudydami mūsų naikintuvus? Na, pramogai
who 2021-04-27 23:41
Ar tikrai per vėlu? Gal dar yra keli tūkst. metų iki kitos civilizacijos priartėjimo (jei esame pastebėti). Dar viena teorija, gal labiau sąmokslo ir anksčiau buvo gan dažnai transliuojama, kad kontaktas jau yra, ar bent vyriausybės yra užfiksavę realių svečių, bet visuomenei neatskleidžiama dėl panikos. Galima būtų tęsti, kad Muskas paleido palydovų spiečių, kad dar labiau užmaskuoti nakties dangų, o visi UFO paaiškinami kaip palydovinės šiukšlės. Čia jau gal stabtelsiu, nes dar galima pridėti ir Covid žmonių izoliaciją, kol žmonės buvo uždaryti, vyriausybės tvarkėsi tarpgalaktinius reikalus Čia labiau humoras, turėtų matytis bent kokie vyriausybių vienijimosi ženklai, bet kol kas priešingai.
Dannas3 2021-04-27 23:46
100 sviesmeciu spindulio burbulas, praktiskai niekas 100 000 sviesmeciu skersmens galaktikoj. Lasas juroj kaip sakant
conjurer 2021-04-27 23:59
Labai abejoju. Manau trumpas būtų nuleakinęs tokius dalykus. Visą kalbą būtų padaręs, kur aiškintų kaip ateiviai mėgsta jį, jo protą, ir jo dideles rankas.
Dannas3 2021-04-28 00:27
Conjurer gali pakartot kokie tie resursai? Nes po malimo anoj temoj apie ta pati, niekas neistrigo. Man toks rimtesnis resursas, del kurio verta butu pakovot, tai del pacios zvaigzdes, kaip energijos saltinio, bet ir tai ne sitoj visatos gyvavimo stadijoj, kai ju tikrai netruksta.
conjurer 2021-04-28 00:48
Tame kontekste tai bet kas ką tu vertini - įtaka, prekybos kanalai, teritorija ir net galimybė išgyventi. Anas straipsnis blogai nusakė tai kas buvo rašoma knygoje, ir visi užsikabino kad tai yra pvz nafta. Bet žvaigždė yra daug realesnis resursas kosminei civilizacijai, ypač jei jie yra sąlyginai netoli. Beje jei išgyvensim dar 4 milijardu metų, mums irgi reikės ieškoti kitos žvaigždės, geriausia nykštukės.
HardAxe 2021-04-28 01:07
tai gali sau kurtis. pvz marse. Butu visai fun Dar geriau - veneroj. Jeigu jie butu tokie kieti, kad eksplotuotu zvaizgdes, turbut matytusi ju padarytu veiklos pedsaku. dabar net planetu tranzitus aptinkam.
gytis13 2021-04-28 07:56
SETI atrodo yra išsiuntusi pranešimą į kažkokį kamuolinį spiečių,esantį už atrodo 20 000 šviesmečių. Jeigu ten yra gyvybė, mus gali išgirsti. Taigi po 40 000 metų gausime atsakymą. Taigi toks pažaidimas, žemė daugiau klausosi negu siuntinėja signalus. Jeigu ir ateiviai tą patį daro, nesusikalbėsim. o dėl kitų signalų, nebent radarai spinduliuoja galingus impulsus kuriuos netyčia gali pagauti ateiviai.
Dannas3 2021-04-28 09:48
Gerai kad paminėjai radarus. Kiek klausęs apie SETI, tai būtent bene didžiausia tikimybė, kad pirmas radijo signalas, kurį užfiksuotume, ko gero būtų radaro siganalas. Mūsų radarai dar per silpni, bet jei įsivaizduotume nežemišką civilizaciją, 2 lygio pagal kardashiava, t.y išplitusią po visą žvaigždės sistemą, tokie jau naudotų galingus radarus apimančius visą sistema, kiek pamenu petawatu galingumo. Tokius signalus jau būtu įmanoma užfiksuoti ir iš žemės.
sub 2021-04-28 10:27
Tą patį pagalvojau, kad 100 šviesmečių tai tik siūlas kosmoso platybėse. Gal nepataikėm į tinkamą bangų ruožą, gal bangos per trumpos ar per ilgos, gal tie vadinami ateiviai dar nepasiekė tokio technologinio lygio, kad galėtų priimti bangas ir jas analizuoti, gal pasiekė daug daugiau ir dirba su antimaterija, tad bangos jiems kaip mums dinozaurai. Įtaka, prekyba, teritorija - kodėl tai turėtų rūpėti kitoms civilizacijoms? Kitai civilizacijai tai gali būti niekai. Gal oras ir vanduo kosminiu mąsteliu svarbesnė prekė nei įtaka ar teritorija. O gal DNR?
HardAxe 2021-04-28 10:34
O kam reikalingas radaras kosmose? Taip ar taip tikrinsi saulės sistemas. Nebent gyvybė gyvena ne saulės sistemose, kas mum atrodo nesuvokiama. Radaro signalas keliaus 2x šviesos greičio, atneš labai mažai informaicjos (kiek bus apie mus, o kiek apie visus asteroidus)? Jeigu jie turi pakankamai greitus laivus, jiem bus paprsčiau patiem atskristi. Skrisdami artimu šviesos greičiu, dargi suspės sulaukti kelionės galo dėl sulėtėjusio laiko.
conjurer 2021-04-28 10:39
Nah, vandens pilna. O oras tai čia mūsų savoka. Jei jie aerobiniai, tai tikrai randa kaip pasigaminti deguonies, jei ne, tai manau irgi randa būdų pasigaminti to ko reikia. Reikia dar neatmesti galimybės kad perėjimas į virtualų pasaulį, ir izoliacija nuo realaus, yra gera alternatyva taupyti resursus, patenkinant civiliacijos godumą, per tiesioginį smegenų stimuliavimą. Tokiu atveju jie tylėtų, ir greičiausiai nebūtų suinteresuoti niekuo, kas toliau nei jų sistema.
sub 2021-04-28 11:46
Iš dalies sutinku, bet svarbiausia švarus gėlas vanduo. O tokio nepyragai, net nevisi žemės žmonės gauna švaraus vandens. Dėl virtualaus pasaulio iš kur tu žinai, kad mes dabar negyvenam kokioj simuliacijoj, kurioje ir taip ne viskas yra tobula.
Hm 2021-04-28 11:54
Manau baimės gerokai perdėtos. Biosistemų - civilizacijų išgyvenamumas tiesiogiai siejasi su tų civilizacijų vidiniu sugyvenamumu. Jei civilizacija bus gerokai technologiškai pažangesnė, tai dėsningai jos vidinis ir tuo pačiu išorinis sugyvenamumas bus aukštesnis nei žemiškasis. Bet kokia per daug agresyvi civilizacija turėtų dėsningai susinaikinti pasiekusi technologijas leidžiančias tai padaryti... Pavojus iškiltų jei susidurtume su DI civilizacija, nežinau ar tokia įmanoma, kurioje nesustabdomai veikia vyravimo - dominavimo pakibusi programa...
Dannas3 2021-04-28 12:24
Radarai būtų reikalingi dėl to paties kaip ir čia. Erdvėlaivių navigacijai ir jų aptikimui, taip pat ir asteroidų aptikimui ir t.t. Kalbama apie vietinę žvaigždės sitemą.Dar karta pakartosiu. Jeigu čia žemėje užtenka megawato galingulo radarų, tai skanuoti visą sistemą reiktų kur kas galingesnio ir tokio radijo siganlus jau būtų įmanoma aptikti SETI pagalba. Žinoma radarų signalai neneša kokios tai informacijos, bet vistiek jų siganalus eina atskirti nuo natūralių kosminių radijo signalų. Nelabai supratau ka turėjei galvoje sakydamas 2x šviesos greičio? radijo bangos sklinda švieos greičiu, manau ta tikrai žinai.
conjurer 2021-04-28 12:24
Kad nereikia DI, kad tokia politika galiotų, čia natūralios atrankos išryškinamas bruožas. Žinduoliai turi alfa patinus, kurie dėl agresyvumo gauna teisę pratęsti giminę, o kovose už išgyvenimą dažnai laimi stipresnis. Na nesakau kad pati evoliucija vertina agresiją, išgyvena rūšys pagal tai kaip jos prisitaikę naujiems pokyčiams, bet tarp tos vienos rūšies individų dažniausiai agresyvumas veda į reprodukciją. Žmonių tarpe agresyvumas/konkurencingumas versle dažnai apdovanojamas, o savaime besimokantys žaidimų botai vėlgi efektyvesni kai jie agresyvesni. Tai kad męs esame sąmoningi tiesiog leidžia mums dalinai atsisakyti šitos savybės, bet tai tęsis tik tol kol visiems užteks maisto ir energijos.
conjurer 2021-04-28 12:27
Roundtrip.
HardAxe 2021-04-28 13:59
supratau. Galvojau kalbi apie tarpžvaigždinius radarus Nemanau, kad radarai duotų naudos kosmose. Bent jau ne saulės sistemoje. Bus kalnai akmenų (asteroidų žiedas), o visi kosminiai objektai skleidžia radio bangas siųsdami informaciją žemėn. Kilo dar vienas klausimas. sakykim žemdirbystės lygio. Kad ir europos palydove. Bendrauti? Pasidalinti technologijomis? nesikišti? Neleisti kurti ir plėtoti kosminių technologijų?