Esate homofobas? Tyrėjai rado ryšį tarp intelekto ir homofobijos  (85)

Tikriausiai nemažai žmonių jau seniai tai įtarė, bet pagaliau yra patvirtinimas: atliktas tyrimas parodė, kad žemesnis intelektas yra susijęs su nusistatymu prieš tos pačios lyties poras.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kvinslando universiteto Australijoje tyrėjai ištyrė ryšį tarp intelekto ir požiūrio į tos pačios lyties poras, ir taip papildė ankstesnius tyrimus, kurie parodė sąsają tarp žemo IQ ir priešiškų pažiūrų palaikymo, pavyzdžiui, homofobijos ir rasizmo.

Tačiau tai yra pirmasis kartas, kai toks tyrimas buvo atliktas ne su Jungtinių Amerikos Valstijų piliečiais, praneša „PsyPost“.

„Nepaisant šios temos reikšmingumo ir aktualumo, buvo atlikti vos keli tyrimai, nagrinėję jungtį tarp kognityvinių gabumų ir požiūrio į LGBT klausimus“, – sakė tyrimo autorius Francisco Perlasas.

Tyrimo, paskelbto žurnale „Intelligence“, metu buvo tiriami 11 564 australai. Tyrėjai analizavo duomenis iš 2012 m. Namų ūkių, pajamų ir darbo dinamikos Australijoje (HILDA) apklausos, kurioje buvo pateikiami klausimai skirti žmonių mąstymo gebėjimams įvertinti, ir 2015 m. HILDA apklausos, kurioje respondentų buvo prašoma atskleisti jų požiūrį į lygias teises.

 

Tiksliau, jų buvo paprašyta nuo 1 (visiškai nesutinku) iki 7 (visiškai sutinku) įvertinti teiginį „Homoseksualios poros turėtų turėti tokias pačias teises, kokias turi heteroseksualios poros.“ Paprastai sakant, tyrėjai pastebėjo, kad kuo žmogus yra kvailesnis, tuo labiau tikėtina, kad jis bus nusistatęs prieš tos pačios lyties poras.

„Sąsajos tarp prastų mąstymo gebėjimų ir išankstinio nusistatymo yra gerai žinomos, – rašoma tyrime. – Tyrime yra pateikiamos pirmosios ryšio tarp intelekto ir nuomonės apie LGBT bendruomenę analizės, patvirtinančios jau anksčiau turėtas žinias. Žemesnio intelekto individai yra mažiau linkę palaikyti lygias teises tos pačios lyties poroms.“

Sąsaja buvo ypač ryški vertinant individų kalbėjimo sugebėjimus ir pasitvirtino patikrinus kitus kintamuosius, pavyzdžiui, išsilavinimą, ekonominius bei socialinius veiksnius.

2012 m. žurnale „Sage“ paskelbtas tyrimas atrado panašų ryšį tarp mąstymo gebėjimų ir diskriminuojančių pažiūrų. Patikrinę daugiau kaip 15 000 duomenų rinkinių Jungtinėje Karalystėje, tyrėjai pastebėjo, kad žemesnis intelektas vaikystėje pranašauja didesnį asmens rasizmą suaugus: „Mūsų rezultatai parodo, kad mąstymo gebėjimai turi ypatingai didelį, nors dažnai pražiūrimą, poveikį žmogaus pasaulėžiūrai. Todėl mes rekomenduojame atkreipti daugiau dėmesio į kognityvinius gebėjimus tiriant diskriminaciją ir geresnę intelekto gebėjimų integraciją į išankstinio nusistatymo tyrimo modelius.“

 

Naujojo tyrimo autoriai išvadose teigia, kad žemesnis intelekto lygis, panašu, yra svarbus priešiškumo šaltinis. Mokslininkai taip pat mano, kad padidintas dėmesys jaunų žmonių švietimui ir visos populiacijos mąstymo gebėjimų gerinimas galėtų būti svarbus žingsnis siekiant sumažinti neapykantą prieš tos pačios lyties poras.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(27)
(53)
(-26)

Komentarai (85)