Panašumas net bado akis: Kinijos valstybinė raketų kompanija klonavo „SpaceX“ erdvėlaivį „Starship“ - ir tai net ne pirmas toks kartas (Video)  (13)

Kinijos valstybinis raketų gamintojas „China Academy of Launch Vehicle Technology“ (CALT) paskelbė vaizdo įrašą, atkreipusį pasaulio dėmesį. Pademonstravo „SpaceX“ erdvėlaivio „Starship“ kopiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip sakoma, kopijavimas yra nuoširdžiausia meilikavimo forma. Kosmoso naujienų sekėjai Kinijos „Nacionalinės kosmoso dienos“ konferencijoje, vykusioje balandžio 24 d. Nankino mieste, pastebėjo gana akivaizdžią „SpaceX“ erdvėlaivio kopiją.

CALT parodė vaizdo įrašą (žr. žemiau), kuriame pabrėžiamas suborbitinio skrydžio potencialas. Pagal šią koncepciją sunkūs kroviniai pakeliami į suborbitinę erdvę, o šiek tiek daugiau nei per valandą nuleidžiami kitoje Žemės rutulio pusėje.

„SpaceX“ prieš ketverius metus taip pat pristatė tokią krovinių gabenimo koncepciją.

Verta pabrėžti, kad vaizdo įrašas nebuvo vienintelis konferencijoje pademonstruotas kosminės technologijos variantas. Kinijos kosmoso pareigūnai taip pat kalbėjo apie tai, kad gruodį misija „Change-5“ grąžino Mėnulio mėginius. Jie taip pat paskelbė oficialų pirmojo Kinijos marsaeigio pavadinimą „Zhurong“ – gegužę jis ketina nusileisti Raudonojoje planetoje.

 

Vis dėlto neįtikėtinas CALT vaizdo įrašo panašumas į „SpaceX“ vaizdo įrašą, pristatytą prieš kelerius metus, tikrai atkreipė dėmesį. „Ars Technica“ žurnalistas Ericas Bergeris sakė, kad kinų erdvėlaivis stulbinamai panašus į  „Starship“.

Pažvelkite į abu žemiau pateiktus vaizdo įrašus. Pirma, kelerių metų senumo „SpaceX“ vaizdo įrašas:

Ir štai CALT vaizdo įrašas, kuris iš pradžių buvo įkeltas Kinijos socialinės žiniasklaidos platformoje „Weibo“, vėliau žurnalisto perkeltas į „YouTube“:

 

Nors Kinija jau anksčiau paskelbė apie planus iki 2045 m. tapti pasaulio lydere suborbitinio pervežimo iš vieno taško į kitą srityje, vaizdo įrašų panašumai iš tiesų stebina.

Maža to, tai nėra pirmas kartas, kai šalies vyriausybė kaltinama „SpaceX“ dizainų kopijavimu – 2020 m. šalis pagamino kosminę kapsulę, kuri taip pat buvo lyginama su „Crew Dragon“ dizainu.

Nors Kinija šiuo metu daugiausia pastangų skiria sunkiosios raketos, vadinamos „Long March 9“, statybai, valstybės valdoma raketų bendrovė akivaizdžiai semiasi idėjų iš „SpaceX“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(51)
(10)
(41)

Komentarai (13)