„Parker“ Saulės zondas tapo greičiausiu žmogaus kada nors sukurtu objektu – pasiekė svaiginamą, 10 kartų „Voyager 1“ viršijantį, greitį: ir tai ne vienintelis pasiektas rekordas (Video)  ()

2018 m. NASA pradėta vykdyti misija „Parker Solar Probe“, skirta tyrinėti Saulę iš arti, ir toliau žengia vis arčiau savo tikslo, nustatydama vieną naują rekordą po kito.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujausias rekordas buvo pasiektas paskutinėmis balandžio dienomis, kai erdvėlaivis, pradėdamas aštuntą apskriejimą aplink Saulę, viršijo svaiginamą greitį – 532 000 km/val. (beveik 150 000 m/s). Palyginimui, toliausiai istorijoje nuskriejęs kosminis aparatas „Voyager 1“ skrieja 55 570 km/val. greičiu.

Automobilio dydžio „Parker Solar Probe“ yra sukurtas keliauti arčiau Saulės nei bet kuris erdvėlaivis istorijoje, naudojant anglies kompozicinį šilumos skydą, kad apsaugotų nuo žvaigždės skleidžiamos energijos ir išliktų vėsus beveik 1 377 °C temperatūroje. Zondas naudoja borto prietaisų rinkinį, kad ištirtų Saulės atmosferoje esančias daug energijos naudojančias Saulės daleles, ir kad geriau suprastų Saulės vėjų kilmę.

 

Kad pasistūmėtų link Saulės, erdvėlaivis naudojasi Veneros gravitacija, pasinaudodamas planetos trauka. „Parker Solar Probe“  pradėjo skrieti aštuntą ratą aplink Saulę.

Zondas priartėjo per 10,4 milijono km nuo Saulės paviršiaus. Tai taip pat žymi dar vieną rekordą – iki šiol geriausias „Parker Solar Probe“ priartėjimas prie Saulės buvo 13,5 milijono kilometrų sausio 17 d. Zondas taip pat žymiai pagerino ankstesnį greičio rekordą - 466 600 km/val. pasiektą taip pat sausio 17 d.

Praeitą savaitę pasiekęs šią netyrinėtą teritoriją, „Parker Solar Probe“ naudos savo prietaisų rinkinį, kuris apima įrankius magnetiniams laukams, didelės energijos dalelėms ir vaizdams analizuoti, kad surinktų informaciją apie Saulės aplinką ir Saulės vėjus. Duomenų rinkimas tęsis iki gegužės 4 d.

 

Zondas turi iš viso užbaigti 24 apskriejimus aplink Saulę, o tai reiškia, kad dabar jis įveikęs trečdalį savo misijos kelio. Mokslininkai tikisi, kad misija gali padėti mums geriau suprasti Saulės vėjus, kurie gali turėti destruktyvų poveikį GPS, palydovams ir elektros tinklams, ir galbūt net padėti suprasti, dėl ko atsirado gyvybė mūsų planetoje. Kosminis laivas paskutinį ratą aplink Saulę apskries 2024 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(45)
(1)
(44)

Komentarai ()