Laukia, kol nevaldoma kinų raketa pradės kristi į Žemę: paskutinė tokia krisdama apgriovė namus (Video)  ()

Didžiulė, 30 metrų aukščio Kinijos raketos pagrindinė pakopa jau skrieja žemojoje Žemės orbitoje ir artimiausiomis dienomis turėtų nekontroliuojamai įskrieti į atmosferą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai – raketos „Long March 5B“ pagrindinė pakopa („Long March 5B“ yra didžiausia Kinijos raketa), kuri trečiadienį sėkmingai į orbitą paleido būsimos Kinijos kosminės stoties „Tianhe“ modulį. Buvo tikimasi, kad po modulio dislokavimo raketos pakopa atliks manevrus, kurie leis kontroliuojamai sugrįžinti pakopą į Žemės atmosferą, rašo „SpaceNews“ – tačiau tai neįvyko.

Antžeminiai radarai netrukus aptiko raketos pakopą, orbitoje klajojančią tarp 170 ir 372 kilometrų aukščio virš Žemės paviršiaus – ir skriejančią didesniu nei 25 490 kilometrų per valandą greičiu. JAV kariškiai objektui priskyrė numerį 2021-035B, jo kelionę aplink planetą galima stebėti čia.

Žemės atmosfera galiausiai išstums raketos pakopą iš orbitos, tačiau, atsižvelgiant į didelį objekto greitį ir kintantį aukštį, neįmanoma tiksliai numatyti, kur ir kada ji pradės kristi link Žemės paviršiaus. Didelė dalis pakopos greičiausiai sudegs planetos atmosferoje, pranešė „SpaceNews“ – tačiau egzistuoja tikimybė, kad kai kurie nuolaužų gabalai išliks ir nukris ant Žemės paviršiaus ar į vandenyną.

 

Deja, tai būtų ne pirmas kartas. 2020 m. gegužę „Long March 5B“ raketa įskriejo į atmosferą ir didžią dalimi ten sudegė, bet net ir nedidelei daliai liekanų nukritus į Atlanto vandenyną, dalis nuolaužų vis dėlto nusileido Vakarų Afrikoje. Kaip rašo „South China Morning Post“, kai kurie gabalai rėžėsi į gyvenamus namus viename Dramblio Kaulo Kranto kaime – bet laimei, buvo išvengta žmonių aukų.

Harvardo astrofizikas ir orbitinių objektų stebėtojas Jonathanas McDowellas tuo metu pažymėjo, kad „Long March 5B“ pakopa buvo sunkiausias objektas, per tris dešimtmečius nekontroliuojamai sugrįžęs į atmosferą. Prieš iširdama į dalis pakopa svėrė apie 17 800 kilogramų. Paskutinį kartą sunkesnis objektas nekontroliuojamai sugrįžo 1991 m., kai 39 000 kg svorio sovietinė kosminė stotis „Saliut-7“ virš Argentinos praskriejo per atmosferą, „Twitter“ rašė J.McDowellas.

 

Neseniai interviu su „SpaceNews“ mokslininkas pažymėjo, kad šiuo metu orbitoje besisukanti raketos pakopa yra maždaug septynis kartus masyvesnė, nei maždaug prieš mėnesį dangų virš Sietlo nušvietusi raketos „Falcon 9“ antroji pakopa. Jei kinų raketos fragmentas sugrįš į Žemę naktį, tai gali sukelti panašų šviesų šou.

Šis „Long March 5B“ skrydis buvo pirmasis iš 11 planuojamų startų, susijusių su Kinijos kosminės stoties „Tianhe“ (liet. „Dangiškoji harmonija“) statybomis, rašo „SpaceNews“. Tikimasi, kad stotis bus baigta 2022 m. pabaigoje.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(3)
(3)

Komentarai ()