Estai sukūrė purškalą nuo COVID-19 ir jau pardavinėja vaistinėse: saugo net nuo koronaviruso atmainų  (1)

Tartu universiteto Technologijų instituto profesoriaus Marto Ustavo vadovaujamos mokslininkų komandos sukurtas nosies purškalas nuo koronaviruso pagaliau licencijuotas kaip pardavinėti tinkamas produktas, rašo Estijos laikraštis „Eesti Ekspress“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis leidinio pateikta informacija, prekyba nuo koronaviruso apsaugančiu į gerklę ir nosį purškiamu preparatu turėjo startuoti jau pirmadienį, gegužės 3 d. Purškalo galima įsigyti Estijos „Benu“ tinklo vaistinėse.

Būtent nuo pirmadienio Estijoje sušvelninta didelė dalis kovojant su koronaviruso plitimu įvestų apribojimų. Naujasis purškalas, kaip tikimasi, galėtų padėti išvengti trečiosios COVID-19 bangos.

Specifinių taisyklių ar apribojimų, susijusių su purškalo vartojimu, nėra. Jis tinkamas net ir ne jaunesniems kaip 7 metų vaikams. Šešiamečius auginantys tėvai dėl preparato purškimo į vaiko nosį turėtų pasikonsultuoti su medikais. Purškalas tinkamas ir tiems žmonėms, kurie netoleruoja laktozės. Viena iš kontraindikacijų – alergija pieno baltymams.

„Tai anaiptol ne burtai, o gryniausia chemija“, – patikino M. Ustavas ir pridūrė, kad įsipurkšti preparato reikia prieš susitinkant su kitais žmonėmis, vaidinasi, prieš einant į darbą, sėdant į viešąjį transportą, apsilankant parduotuvėje ir pan.

Technologija, įgalinusi antikūnų prieš SARS-CoV-2 veikimu pagrįstą nosies ir gerklės purškalo gamybą, – tai trijų įmonių ir dviejų universitetų bendradarbiavimo rezultatas.

 

Purškalo pavadinimas – „SARS-Cov-2 BioBlock“. Kaip rodo pirmieji tyrimai, jis efektyviai apsaugo nuo koronaviruso.

Technologijos kūrimo darbams vadovavęs profesorius M. Ustavas nurodė, kad purškalo pagrindas – tai preparatas, pagamintas iš hiperimunizuotų karvių priešpienio. Mokslininkams pavyko išrasti metodus, kuriuos taikant priešpienį galima panaudoti išskiriant antikūnus ir gaminant purškalą nuo koronaviruso.

Profesorius pabrėžia, kad „SARS-Cov-2 BioBlock“ – tai ne vaistas nuo COVID-19, o priešvirusinis preparatas, veikiantis ant nosiaryklės gleivinės ir būtent šioje vietoje nukenksminantis COVID-19 ligą sukeliančius SARS CoV-2 virusus.

Profesorius akcentavo, kad gaminant purškalą naudojami antikūnai įveikia ne tik pirminio tipo koronavirusą, bet ir naujesnes jo atmainas, kildinamas iš Didžiosios Britanijos, Pietų Afrikos ir Brazilijos.

Testai su gyvūnais parodė, kad antikūnai, patekę į nosį prieš valandą iki didelės SARS-CoV-2 virusų dozės patekimo, lemia gerokai mažesnį virusų kiekį plaučiuose. Tai reiškia, kad naujasis į nosiaryklę patenkantis purškalas gali sulaikyti SARS-CoV-2 ir paversti virusus nekenksmingais.

 

Įmonės „Chemi-Pharm“ vadovė Ruth Oltjer anksčiau minėjo nusimatančius klinikinius tyrimus ir vėliau startuosiančią gamybą, kai tiktai šitai bus įmanoma.

Purškalas gali praversti ne tiktai vietose, kuriose sunku išlaikyti saugų atstumą nuo kitų žmonių, bet ir tada, kai virusu užsikrečia kartu gyvenantis šeimos narys. Preparatas gali būti naudingas ir infekuotiesiems, kadangi mažina aplinkinių užkrėtimo riziką.

Vis dėlto purškalas negali pakeisti nei vakcinų, nei apsauginių veido kaukių. Jis tėra pagalbinė priemonė, leidžianti dar efektyviau apsisaugoti nuo plintančio koronaviruso.

Prie preparato „SARS-Cov-2 BioBlock“ kūrimo prisidėjo įmonės „Icosageni Grupp“, „Chemi-Pharm“, „Teadus ja Tegu“, taip pat Estijos gyvosios gamtos mokslų ir Tartu universitetai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(37)
(3)
(34)

Komentarai (1)