Tikroji šio keisto senovinio „Darto Veiderio“ šalmo paskirtis nustebins: sukurtas praktiškam dalykui, labai aktualiam ir šiais laikais (Foto)  (1)

Šis keistas šalmas buvo skirtas praktiškiems dalykams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Darbų atidėliojimas yra nenugalimas užsiėmimas – žmones labai vilioja daryti viską, bet ne tai ką reikia.

Žmonės susikaupimui naudoja skirtingus būdus, tačiau prieš beveik 100 metų buvo pasiūlytas inovatyvus sprendimas. 1925 m. liepos mėn. žurnalas „Science and Invention“ pademonstravo „Izoliatorių“.

Bauginančiai atrodantis šalmas buvo skirtas panaikinti blaškymąsi, pabrėžiant, kad net būdamas izoliuotas uždarose patalpose, žmogus nėra apsaugotas nuo garsų, galinčių sutrikdyti jo minties grandinę ir trukdyti produktyviam darbui. Siūloma tokio triukšmo slopinimo struktūra yra šiek tiek panaši į kibirą ant galvos, arba gali priminti „Žvaigždžių karų“ veikėją Dartą Veiderį.

„Pirmasis šalmas buvo pagamintas iš medžio, iš vidaus ir išorės išklotas kamščiu ir galiausiai padengtas veltiniu“, - rašoma straipsnyje. „Akims buvo įdėti trys stiklo gabalėliai. Priešais burną yra pertvara, leidžianti kvėpuoti, bet izoliuojanti garsą. Pirmasis šalmas buvo gana sėkmingas ir, nors jis neizoliavo visų triukšmų, jo efektyvumas siekė apie 75 procentus. Priežastis buvo ta, kad buvo naudojama masyvi mediena“.

 

Norėdami padidinti „Izolatoriaus“ triukšmo slopinimo galimybes, gamintojai šalmo viduje paliko oro erdvę, kuri, kaip teigiama, blokavo maždaug 90–95 proc. garsų. Vis dėlto, kai dėvėtojas dirbdavo daugiau nei penkiolika minučių, jis tapdavo gana mieguistas, nes šalme buvo labai tvanku. Todėl buvo sumontuotas mažas deguonies balionas, pritvirtintas prie šalmo. Tai padidina kvėpavimą ir žymiai pagerina dėvėtojo savijautą“, - rašoma straipsnyje.

 

Bet, per didelis deguonies kiekis gali tapti toksiškas, tačiau be pakankamo anglies dioksido pasišalinimo iš šalmo yra daug labiau tikėtinas apsinuodijimas CO2 dujomis.

„Izoliatorius“ slopino ne tik garsus, bet ir regėjimo blaškymą. Abiem akims buvo du stikliniai langeliai, tačiau jų paviršius buvo nudažytas juoda spalva. Tada kūrėjai išgraviravo dvi horizontalias linijas, kad naudotojas galėtų matyti siaurą plyšelį. Tai gali apsaugoti naudotoją nuo blaškančių vaizdų.

Nors atrodo inovatyviai, tačiau šio šalmo veiksmingumas padėti susikaupti labai abejotinas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(34)
(6)
(28)

Komentarai (1)