Matematinė sąlyga sukiršino internautus: ar pavyks įveikti?  (26)

Pastarosiomis dienomis internete aidi neįprastas konfliktas, kilęs dėl matematinio uždavinio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Matematinė sąlyga iš pirmo žvilgsnio atrodo paprasta ir aiški: 8÷2(2+2)=? Ją sudaro sveiki skaičiai ir labai paprasti veiksmai. Tačiau žmonės suglumo, nes ją išsprendus, yra gaunami du skirtingi atsakymai: 16 arba 1.

Net skirtingi skaičiuotuvai rodo skirtingus atsakymus. Vieni internautai juokavo, kad matematika „sugedo“, kiti skundėsi savo prastomis matematikos žiniomis. Bet visą šią sumaištį sukėlė ne patys skaičiai, o klaidinantis uždavinio pateikimas.

Taigi kuris atsakymas yra teisingas? Pagal algebros taisykles, atsakymas turėtų būti 16. Suskirstykime uždavinį tradiciniu būdu, ir nesvarbu, ar jūs mokėtės spręsti uždavinius pagal BODMAS (veiksmai skliausteliuose, traukimas iš šaknies ar kėlimas kvadratu, dalyba ir daugyba, sudėtis, atimtis) ar PEMDAS (veiksmai skliausteliuose, indeksai, daugyba, dalyba, sudėtis, atimtis) taisykles.

 

Iš pradžių reikia išspręsti skliausteliuose pateiktą sudėties veiksmą. Taip yra gaunama tokia sąlyga 8÷2x4=? Laikantis tiek BODMAS, tiek PEMDAS veiksmų atlikimo tvarkos, dalybai ir daugybai yra teikiamas toks pats pirmumas. Taigi kaip išspręsti šį uždavinį? Iš kairės į dešinę: 8 padalinti iš 2 ir tuomet padauginti iš 4.

Taigi kodėl žmonės ir net skaičiuotuvai suklysta? Toks uždavinio pateikimas yra neaiškus ir tikrai suerzintų ne vieną matematiką. Tiek žmonių, tiek mašinų gautas atsakymas priklauso nuo to, kokiu eiliškumu atliksite veiksmus išsprendę skliaustus. Todėl žmonės, kurių gautas atsakymas yra 1, neturėtų jaustis taip, lyg būtų padarę baisią klaidą.

 

Šiame uždavinyje trūksta poros skliaustelių, kurie leistų jį išspręsti be didelių sunkumų. Jeigu sąlyga būtų (8 ÷2)x(2+2), jos atsakymas būtų 16, o štai jeigu uždavinys atrodytų taip 8÷[2x(2+2)], atsakymas būtų 1. Abu šie variantai, be abejo, yra daug aiškesni, tačiau tikriausiai būtent todėl ir nebūtų taip išpopuliarėję internete.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(9)
(27)
(-18)

Komentarai (26)