Kas nutiko su klimato šiltėjimu, kad balandis Lietuvoje buvo toks šaltas? Klimatologas aiškina, „kame čia šaknys“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

SkaitytojasX 2021-05-10 09:45
Du kartus perskaičiau, ir vistiek neradau "Kame čia šaknys"
immortallt 2021-05-10 10:16
Imk automobilį, vidutinės kuro sąnaudos pvz. per 100 km ir per 100 metrų gali skirtis kad ir 100x. T.y. vidutiniškai bus tarkime 7 litrai benzo, tačiau paskutinius 100 metrų automobiliu stabdei ir bus realiai arti 0 sąnaudos. Arba priešingai, paskutinius 100 metrų ant žemų pavarų dugną spaudei, kompas jau dažniausiai rodys 99+ sąnaudas momentines. Nuo to tavo vidutinių ilgalaikių kuro sąnaudų prognozė, šiuo atveju klimato, nebus klaidinga.
bahuriux 2021-05-10 13:25
Šaknys yra trys. 1. La nino 2. Oro masių judėjimas bangomis iš arkties įtakotas to pačio la nino. 3. Gofo srovės sūrus vanduo truputi šiltesnis yra dabar, bet jis truputi giliau paskendo Atlanto vandenyne dėl atsirandančio vis dauiau gėlo vandens dėl ledynų tirpimo. Ta prasme Golfo srovė nebeatiduoda Europai savo šilumos tiek kiek būdavo anksčiau. Tas ilgainiui vėl susibalansuos kai vanduo bus vėl sūresnis Atlante, kai truputi atšalus orams sustos ledynų tirpimas Arktyje ir Grenlandijoje. Kalba eina apie dešimtmečius ir šimtmečius. Kažkurią šaltą Balandžio dieną padariau truputi internetų tyrinėjimo ta tema. Na dar ten rašė kad visiškai sustojus Golfo srovei dabar vidutinė temeratūra Europoj nukristu 4C per šimtą metų. Bet čia hipotetinis scenarijus. Atkapstyti nuoruodų dabar neturiu laiko jei norėsit vėliau įmesiu. Raktiniai žodžiai norintiems pasigooglinti yra mano poste. Dar kažkas buvo užsiminta apie jet stream, tipo sulėtėjes ir tai nebesaugo mūsų nuo arktinio oro bangų, ar kažkas tokio, šito įdėmiai neperskaičiau.
Evil Goku 2021-05-10 23:28
Paimu Klaipėdos (nes prie jūros) koordinates ir palikdamas šiaurės platumą, nukeliu jas į rytus iki Ramiojo vandenyno 55°42'40.0"N 136°40'50.0"E Piečiau randu artimiausią uostą: https://en.wikipedia.org/wiki/Chumikan Šių uostų (Klaipėda apačioje) metinių temperatūrų palyginimas: Tai Europa labai šiltai sėdi būdama taip arti ašigalio (taip toli šiaurėje, šiaurės pusrutulyje)
punktyras 2021-05-11 07:00
Kai sustos Golfo srovė, padėtis išsilygins
Evil Goku 2021-05-11 20:51
Nelabai ką žinau šitoj temoj, tiesiog pamąstymai: Vandens energija - šiluma, nedingsta. Ji tiesiog sunkiau perduodama orui. Jei golfo srovė "panyra" ir mažiau jos šilumos perduodama Europos orui, tai daugiau šilumos turėtų būti perduodama Arkties regionui. Vien todėl, kad Europoje oras bus vėsesnis, neturėtų lėtėti ledynų tirpimas (nes sumažėja ne golfo srovės pernešama energijai, tiesiog pasikeičia kaip ir kam ji perduodama). Bet, kaip ir minėjau, tai tik mano nieko neparemti pamąstymai, ką tik sugalvojau.
bahuriux 2021-05-11 23:41
Gal tu ir gerai mastai, aš apie tai nepagalvojau. Vieni šaltiniai rašo, kad Golfo srovė 15 % susilpnėjusi (nelabai suprantu matavimo vienetų palei srovės greitį, palei debitą, ar palei pernešamą energijos kiekį), kiti šaltiniai rašo, kad Golfo srovė netgi šiltesnė yra dabar tik ji yra giliau.