Mokslininkai padarė milžinišką pasiekimą - draugystės jungtukas: vos vienas paspaudimas ir nepažįstami tampa geriausiais draugais  (1)

Mokslininkai į pelių kaukoles implantavo elektrodus, kurie stipriai pakeitė gyvūnų elgesį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Smegenų stimuliacija kada nors padės gydyti įvairius sutrikimus ir ligas - nuo Parkinsono ligos iki įvairių elgesio ir asmenybės sutrikimų. Mokslininkai šiuo metu tyrinėja bevielius implantus ir kaip jie gali pakeisti gyvūnų elgesį ir aplinkos suvokimą.

JAV mokslininkai į pelių smegenis implantavo elektrodus, kurie privertė gyvūnus susidraugauti. Kai implantai buvo įjungti, pelės buvo labai prisirišusios viena prie kitos. Kai jie buvo išjungti, draugystė baigėsi.

Mokslininkai teigia, kad šiame tyrime patobulinti metodai padės tirti kaip socialiniai santykiai priklauso nuo smegenų aktyvumo. Žmonės dažnai apie gerus draugus ar romantinius partnerius sako, kad sutapo jų smegenų dažniai. Žinoma, tai - tik įdomi metafora. Tačiau dabar mokslininkai turi įrankių, kurie leidžia tirti skirtingų smegenų centrų aktyvumo ir socialinių santykių ryšius.

 

Be to, belaidžiai elektrodai patys savaime yra didelis pasiekimas. Anksčiau pelių smegenų implantai su kompiuteriai būdavo sujungiami laidais. Tai stipriai ribodavo jų judesius. Be to, pelės galėdavo pajudinti ir implantus, taip pakeisdamos jų veikimo tikslumą ir pakenkdamos tyrimų rezultatų nuoseklumui.

 

Neuronų sinchroniškumas socialiniuose santykiuose yra mokslininkus dominanti tema. Kodėl kai kurie žmonėms mums nepatinka iš karto, o su kitais sutariame labai lengvai? Ar tai priklauso tik nuo išskirtinių elgesio bruožų ir socialinių įgūdžių, ar nuo mūsų smegenų aktyvumo? Ir kuo skiriasi labai socialių, ekstrovertiškų žmonių smegenys nuo tų, kuriems sunku susirasti draugų?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(2)
(7)

Komentarai (1)