Problemos sprendimas ar ekologinė bomba? JAV į laisvę išleisti pirmieji genetiškai modifikuoti uodai: patinai perneša mirtiną geną  (5)

Biotechnologijų įmonė „Oxitec“ išleido genetiškai modifikuotus uodus Floridos valstijoje, siekdama užkirsti kelią plėstis laukinių, ligas platinančių uodų populiacijai regione. Tai pirmas kartas, kai JAV išleidžiami genetiškai modifikuoti uodai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Oxitec“ anksčiau išleido modifikuotus „Aedes aegypti“ uodus Brazilijoje, Kaimanų salose, Panamoje ir Malaizijoje. Vietinės uodų populiacijos tose vietose sumažėjo mažiausiai 90 proc., anksčiau pranešė „Live Science“. „Aedes aegypti“ gali nešioti tokias ligas kaip Zika, dengės karštligė, chikungunya ir geltonoji karštinė.

Mirtinas genas

„Oxitec“ modifikuotų uodų patinų paskirtis – pernešti mirtiną geną. Kai modifikuoti kenkėjai susiporuoja su laukinėmis uodų patelėmis, mirtinas genas perduodamas jų palikuonims. Nors genas neturi įtakos vyrų išgyvenamumui, jis neleidžia patelėms sukaupti būtino baltymo, todėl jos miršta nesulaukdamos brandos.

Žmonėms pavojingos tik uodų patelės, kadangi patinai geria tik nektarą, todėl modifikuoti uodai ir jų išgyvenę vyriškos lyties palikuonys negali perduoti ligų žmonėms.

Uodų modifikacija – pigesnis pasirinkimas

Nors A. aegypti rūšies uodai sudaro apie 4 proc. Florida Keys uodų populiacijos, jie sukelia didžiąją dalį uodų platinamų ligų. Floridos salų uodų kontrolės rajono (FKMCD) valdyba paprastai skiria milijoną dolerių per metus kenkėjų kontrolei, pasitelkdama brangias priemones, pavyzdžiui, purškiamus oro insekticidus.

 

Šimto milijonų genetiškai modifikuotų uodų paleidimas į laisvę gali būti pigesnis ir efektyvesnis pasirinkimas, ypač kai uodų populiacijos laikui bėgant tampa atsparios pesticidams.

FKMCD pirmą kartą kreipėsi į „Oxitec“ 2010 m., o po dešimtmečio reguliavimo vertinimų ir vietinių pastangų tiek valdyba, tiek JAV aplinkos apsaugos agentūra (EPA) galiausiai patvirtino genetiškai modifikuotų uodų išleidimo į regionus planą. Balandžio pabaigoje bendrovė įmontavo uodų kiaušinių dėžutes šešiose regionuose. Per ateinančias 12 savaičių iš dėžučių turėtų pasirodyti apie 12 000 naujai išsiritusių uodų patinų.

Šis leidimas bus pradinis bandymas, kad „Oxitec“ galėtų surinkti duomenis prieš atlikdamas antrąjį bandymą su beveik 20 milijonų uodų vėliau šiais metais, pranešė „Nature“. Bendrovė viso bandymo metu stebės uodus, fiksuodama, kaip toli vabzdžiai keliauja nuo jų dėžių, kiek laiko gyvena, be to, ar uodų patelės iš tikrųjų pasiima mirtiną geną ir miršta. Kad būtų lengviau sekti modifikuotus uodus, „Oxitec“ įvedė geną, dėl kurio uodai šviečia pagal tam tikrą šviesos spalvą.

Procesas taip pat susiduria su nedideliu opozicijos pasipriešinimu. Siekiant apsaugoti kiaušinių dėžutes nuo sunaikinimo, „Oxitec“ jas patalpino privačioje nuosavybėje ir neatskleidė tikslios jų vietos visuomenei.

Poveikis ekosistemai

 

Vis dar kyla klausimų, ar genetiškai modifikuoti uodai turės nenumatytą poveikį vietiniams uodams, gyvūnams ar apskritai ekosistemai, anksčiau pranešė „Live Science“.

Pavyzdžiui, po to, kai „Oxitec“ Jacobinoje (Brazilija) išleido genetiškai modifikuotus uodus, vabzdžių genai išaugo vietinėse uodų populiacijose, o tai rodo, kad mirtinas genas nesugebėjo nužudyti kai kurių patelių, kol jos negalėjo poruotis. Jų hibridiniai palikuonys neturėjo mirtino geno, bet nešė genus iš originalių Kubos ir Meksikos uodų populiacijų, kurie pirmiausia buvo naudojami genetiškai modifikuotiems uodams sukurti. Neaišku, ar šie nauji genai galėjo pakeisti uodų biologiją.

Molekulinė biologė Natalie Kofler, organizacijos „Editing Nature“ įkūrėja, pasisakanti už atsakingą genų redagavimą, teigė, kad tikisi, jog „Oxitec“ tyrimas bus vykdomas „skaidriai ir taip, kad kai kuriems bendruomenės nariams padėtų geriau suprasti projektą ir jaustis patogiau, o duomenys suteiks supratimą apie tai, kaip kenkėjai gali paveikti vietines rūšis ir ekosistemas".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Agnė Tarailaitė
(17)
(0)
(17)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: