Makabriškas, bet užburiantis vaizdas – pirmą kartą stebėta kaip masyvi juodoji skylė sudrasko žvaigždę pačiu žiauriausiu būdu (Video)  (8)

Juodosios skylės yra žinomos dėl to, kad praryja viską, kas prie jų prisiartina, ir žvaigždės nėra išimtis. Šiame naujame astronomų atradime matoma, kaip juodoji skylė ryja mirštančią žvaigždę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įspūdingai ryškus šviesos pliūpsnis už daugiau nei 700 milijonų šviesmečių buvo mirštančios elektromagnetinis žvaigždės riksmas, kai ją suplėšė ir iš dalies surijo juodoji skylė, apytiksliai 5 milijonus kartų didesnė už Saulės masę – ir nauja analizė parodė, kad žvaigždė patyrė spagetizacijos procesą.

Kai žvaigždė ryjama juodosios skylės, ji išskiria nuolaužas, kurios sudaro ilgą ploną plėvelę, panašią į spagečių makaronus (iš čia terminas spagetizacija).

Astronomai gali aptikti šį procesą, nes jis išskiria puikų šviesos spindesį, kurį sukelia gravitaciniai ir trinties poveikiai akrecijos diske aplink juodąją skylę. Ši šviesa palaipsniui išnyksta, nes medžiaga išsenka.

Kaip tik toks įvykis buvo aptiktas 2019 m. balandžio mėn., kurį aptiko „Zwicky Transient Facility“, kuris stebi dangų ir ieško trumpalaikių įvykių. „Zwicky Transient Facility“ yra plataus lauko dangaus astronominė apžvalga, naudojanti naują kamerą, pritvirtintą prie Samuelio Oschino teleskopo Palomaro observatorijoje Kalifornijoje, JAV.

 

Aptariamas įvykis, vėliau pavadintas AT2019dsg, buvo neįprastai ryškus net trikdžių atveju, plintantis per rentgeno, ultravioletinių, optinių ir radijo bangų ilgius.

Arčiausiai juodosios skylės esantis vidinis akrecijos disko kraštas yra karščiausia disko dalis, todėl skleidžia didžiausią energinę spinduliuotę – rentgeno spindulius. Tai, kad mes galime aptikti rentgeno spindulius, reiškia, kad žiūrime žemyn ant supermasyvios juodosios skylės poliaus – priešingu atveju ją užstotų išoriniai akrecijos disko regionai.

 

Sukurta animacija (žemiau), kad būtų galima parodyti, kaip atrodo šis procesas. Animacijoje aiškiai matoma, kaip juodosios skylės gravitacija stipriai traukia žvaigždę. Atrodo, kad juodoji skylė pirmiausia sudrasko žvaigždę ir paskui įsiurbia visą jos medžiagą ilgo plono spagečių makaronų pavidalu.

Jei pasirodys, kad komandos įžvalgos dėl spagetizacijos teisingos, tai bus pirmas kartas, kai turėsime tiesioginių šio proceso įrodymų.

Tyrimas buvo paskelbtas Karališkosios astronomijos draugijos mėnesiniuose pranešimuose (Monthly Notices of the Royal Astronomical Society).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(55)
(8)
(47)

Komentarai (8)