Keista ir liūdna istorija - kaip tanko vagies siautėjimas baigėsi tik panaudojus ginklą (Video)  (3)

Tankai, kaip ir kita karinė technika, yra akylai saugomi. Be to, jais naudotis nėra taip paprasta - kariai yra specialiai apmokomi. Tačiau 1995 metais santechnikas Shawnas Nelsonas pavogė M60A3 „Patton“ tanką ir pradėjo siautėti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Shawnas Nelsonas gyveno paprastą gyvenimą. Jis buvo vidurinis vaikas šeimoje - turėjo vieną jaunesnį ir vieną vyresnį brolį. Baigęs mokyklą Nelsonas pradėjo tarnauti kariuomenėje, bet iš jos buvo išleistas vos po poros metų. Tuomet Nelsonas grįžo į gimtąjį Sand Diegą ir pradėjo dirbti santechniku.

Darbas jam sekėsi, bet gyvenimas metė vieną iššūkį po kito. 1988 metais mirė jo mama, 1990-aisiais jį paliko žmona, 1992 metais Nelsonas neteko tėčio. Tarp visų šių smūgių buvo dar vienas - motociklo avarija, sužalojusi Nelsono kaklą ir nugarą. Be to, jis nebuvo patenkintas ligoninės gydymu ir buvo įsitikinęs, kad gydytojai jį sužalojo dar labiau. Teismas jo ieškinį ir pretenzijas atmetė. Netrukus, kaip teigė jo brolis, Nelsonas jau vartojo metamfetaminą.

Nelsonas tapo tikru keistuoliu. Kartą jis kieme ėmė kasti didžiulę duobę - draugams jis pasakojo, kad ieško aukso. 1994 metais buvo pavogti jo įrankiai ir Nelsonas neteko darbo. Tiesą sakant, jis mažai dirbo ir prieš vagystę, nes kaklo ir nugaros skausmai stipriai ribojo jo judesius. Be to, jis jau dažnai susidurdavo su policija, kurią nuolat kaltino neteisėtais suėmimais.

1995 metų balandį Nelsoną paliko mergina, kuri su juo gyveno kurį laiką. Gegužės 17 dienos pavakarę 35-erių Nelsonas nuvažiavo į Kalifornijos nacionalinės gvardijos arsenalą, kad pavogtų tanką. Prieš pat 7 valandą vakaro Nelsonas prie vartų nesutiko nei vieno kario. Taigi, jis pradėjo tikrinti vieną tanką po kito.

 

Štai įdomus faktas jums - daug tankų yra užvedami be raktelių. Tiesa, pirmieji du Nelsonui nepasidavė. Kai Nelsonas lipo į trečiajį M60A3 „Patton“ tanką, jį pastebėjo sargybinis. Bet jis jau nieko negalėjo padaryti - „Patton“ variklis suriaumojo, o kariams liko tik kviesti policiją.

„Patton“, kaip ir kiti ten stovėję tankai, neturėjo amunicijos - ji buvo sandėlyje. 

Prasidėjo vienos lėčiausių policijos gaudynių Kalifornijos istorijoje. Tiesa, gaudynėmis tai pavadinti sunku - policijos automobiliai labiau tiesiog stengėsi užtikrinti, kad niekas nepasitaikys Nelsono kelyje. Vos 48 km/val. maksimalų greitį išvystantis, bet 50 tonų sveriantis „Patton“ buvo nesustabdomas. Jis daužė automobilius, suniokojo namelį ant ratų, laužė apšvietimo stulpus ir šviesoforus. Vienu metu Nelsonas pabandė nuversti ir pėsčiųjų tiltą, bet kai tai nepavyko, jis pasuko link greitkelio.

Naujienų tarnybos tuomet spėliojo, kad Nelsonas galbūt keliauja link ligoninės, kurią anksčiau buvo padavęs į teismą dėl, kaip jis manė, netinkamo kaklo ir nugaros gydymo. Tačiau netrukus „Patton“ tankas įstrigo tarp atitvarų ir pametė vieną vikšrą. San Diego policijos pareigūnas Paulas Paxtonas užlipo ant tanko ir atvėrė liuką. Nutaikęs ginklą į Nelsoną Paxtonas liepė jam pasiduoti. Tačiau Nelsonas nieko neatsakė ir vėl bandė išvaduoti tanką. Paxtono partneris Richardas Pineris paleido lemtingą šūvį - dėl žaizdos kakle Nelsonas mirė ligoninėje. Nepaisant to, kad daugiau nei penki tūkstančiai žmonių liko be elektros ir buvo apgadinti (kai kurie - visiškai sumaitoti) 40 automobilių, Nelsono mirtis buvo vienintelė.

 

Vėliau buvo diskutuojama, ar Nelsoną buvo būtina nušauti. Tankas buvo įstrigęs ir nebeturėjo vieno vikšro. Be to, vyro rankose nebuvo ginklo. Tačiau policija teigė, kad neturėjo pasirinkimo. Net ir vieną vikšrą turintis tankas galėjo vėl išvažiuoti ant greitkelio, kur buvo automobilių su žmonėmis. Jis galėjo sužaloti policijos pareigūnus. Nemirtino poveikio priemonės (kaip ašarinės dujos) galėjo sustabdyti Nelsoną, bet ne tanką. Nelsono brolis vėliau teigė, kad jis suprato mirtinos jėgos panaudojimo galimybę.

Policija per 23 minutes trukusias gaudynes rimtai svarstė kreiptis į kariuomenę, kad ši atsiųstų „Bell AH-1 Cobra“ sraigtasparnį - sustabdyti tanko tiesiog nebuvo kuo.

Vėliau apsauga karinėse bazėse buvo sustiprinta. Atnaujintos tvoros, geriau užrakinti tankai ir kita šarvuotoji technika.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(19)
(1)
(18)

Komentarai (3)