Parodė, ką po mirties apie žmogaus gyvenimą atskleidžia jo kūnas: vaizdai privers susimąstyti (Video)  ()

Kūnai, laikantys teniso raketes ar susėdę prie stalo pokeriui – tai vos keli iš daugybės eksponatų, kuriuos Ciuriche pristato keliaujanti paroda „The Body Worlds“, kviečianti geriau pažinti anatominius žmogaus kūno slėpinius. Parodos kuratoriai sako, kad jų tikslas yra sparčiai kintančiame moderniame pasaulyje parodyti vieną nepajudinamą konstantą – žmogaus kūną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Parodos „Body Worlds“ kuratorė ir plastinavimo technikos kūrėjo Guntherio von Hageso žmona Angela Whalley: „Savo gyvenimo ritmą pagreitinome iki nesuvokiamo tempo, tačiau vieno dalyko paskubinti mums nepavyks – tai mūsų kūno.

Tas skubėjimas ir gyvenimo ritmo spartėjimas turi labai rimtų padarinių. Būtent tai ši paroda ir bando paaiškinti, paskatinti žmones praregėti, susimąstyti, stabtelėti, pagalvoti apie savo gyvenimą, apie tai, kas jiems iš tikrųjų svarbu“.

Parodos kuratorė – plastinavimo techniką, skirtą žmogaus kūno konservavimui, XX amžiaus aštuntąjį dešimtmetį išradusio Guntherio von Hagenso žmona. Pirmą kartą 1995 metais Tokijuje surengtoje parodoje galima apžiūrėti maždaug 200 žmogaus kūnų, taip pat rodoma vaizdo medžiaga ir instaliacijos, skirtos edukuoti lankytojus anatomijos tema.

 

Visi parodoje eksponuojami kūnai – savo kūną po mirties kilniam tikslui atiduoti norėjusių savanorių. Po mirties jo ar jos palaikai atitenka organizatoriams, jie laikomi ir plastinuojami laboratorijose Vokietijoje.

„Šiandien savo archyve turime maždaug 19 tūkst. savanorių. Iš tų 19 tūkst. per tiek metų gavome maždaug 2500 mirusiųjų palaikus. Dauguma donorų iš Vokietijos, nes būtent Vokietijoje veikia mūsų laboratorijos. Kad ir kur išvyksta mūsų paroda, įkvepiame ten gyvenančius žmones, kiekvienoje šalyje atsiranda savanorių“, – teigė Angela Whalley.

 

Parodos lankytoja iš Vokietijos Martina Witzermann teigia, kad po mirties nenori būti palaidota, todėl nusprendė savo kūną paaukoti „The Body Worlds“ iniciatyvai.

„Kai buvau vaikas, sapnavau, kad miriau ir nenorėjau būti palaidota. Kapinės man visada kelia didžiulį liūdesį, svajodavau, kad po mirties būtų galima tiesiog ištirpti ore. Kadangi tai neįmanoma, man plastinavimo mintis pasirodė labai tinkama. Niekas nežino, kas bus po mirties, bet taip įamžinti savo kūną man atrodo puiki mintis“, – sakė lankytoja iš Vokietijos Martina Witzermann.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(6)
(-4)

Komentarai ()