Siaubingiausi jūrų verpetai Žemėje, ryjantys net laivus – net 50 metrų skersmens, ošimas girdimas už 16 km, o kiti jau sukasi 2-3 tūkst. metų (Foto, Video)  ()

Nuo Homero „Odisėjos“, „Mobio Diko“ iki Žiulio Verno – siaubingi, laivus praryjantys jūrų verpetai jaukia skaitytojų fantaziją. Bet panašūs dariniai egzistuoja ir realybėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ten, kur susidaro stiprių srovių ir tinkamos geografinės aplinkos derinys, visame pasaulyje galima aptikti verpetus, didžiulius ir galingus sūkuriuojančio vandens plotus, pavojingas sroves ir sūkurius.

Nors daugelis  jų susiformuoja po  katastrofiškų įvykių (pavyzdžiui, cunamių) ir egzistuoja gana trumpą laiką, kiti sukasi jau šimtmečius.

Verpetai susiformuoja siaurose vandenyno sąsiauriuose su greitai tekančiu vandeniu, juos dažnai sukelia potvyniai.

Daugybė istorijų pasakoja apie laivus, įsiurbtus į verpetą, nors tik mažesniems laivams gresia pavojus. Mažesni sūkuriai atsiranda prie upių slenksčių ir juos galima stebėti pasroviui nuo dirbtinių struktūrų, tokių kaip užtvankos. Stiprius sūkurius gali sukelt ir didžiuliai kriokliai, pavyzdžiui Niagaros krioklys.

Pristatome pačius žymiausius pasaulio jūrų verpetus:

1. Naruto, Japonija

Naruto verpetas yra to paties pavadinimo sąsiauryje sąsiauryje, tarp Naruto Tokushimoje ir Awaji salos Hijo mieste, Japonijoje. Sąsiauris tarp Naruto ir Awaji salos yra apie 1,3 km pločio. Sąsiauris yra viena iš jungčių tarp Ramiojo vandenyno ir vidaus jūros – vandens telkinio, skiriančio Honshū ir Shikoku, dvi pagrindines Japonijos salas.

 

Potvynis du kartus per dieną perkelia didelį kiekį vandens į vidinę jūrą ir du kartus per dieną pašalina didelį vandens kiekį. Potvyniai siekiantys iki 1,7 m, sukuria vidaus vandens ir Ramiojo vandenyno vandens lygio skirtumą iki 1,5 m.

Dėl siaro sąsiaurio, vanduo keturis kartus per dieną maždaug per 13–15 km/val. greičiu veržiasi per Naruto kanalą, du kartus įtekėdamas ir du kartus ištekėdamas. Pavasarių potvynių metu metu vandens greitis gali siekti 20 km/val. greitį, suformuodamas iki 20 m skersmens sūkurius.

Sąsiauryje srovė yra greičiausia Japonijoje ir ketvirta greičiausia pasaulyje ir gali sukelti pavojų neatsargiems laivams.

Sūkuriai įkvėpė narutomaki valgio pavadinimą ir Naruto Uzumaki veikėją iš manga ir anime Naruto (uzumaki reiškia „sūkurys“).

2. Corryvreckan, Škotija

 

Škotijos Corryvreckan (reiškia „pledo katilas“) verpetas yra trečias pagal dydį pasaulyje. Jis yra šiaurinėje to paties pavadinimo įlankos pusėje. Potvynių ir atoslūgių vandenys iš siauro Lorne Firtho fjordo (firth) Corryrreckan įlankoje gali sukelti didesnes nei 9 m aukščio bangas, kurios suformuoja didelį verpetą, o jo ošimas girdimas už 16 km.

Pagal škotų mitą, verpetas susidaro, kai žiemos deivė naudoja vandenis skalbdama pledus (kurie švarūs tampa balti ir tampa sezonine regiono sniego danga).

Norėdami ištirti šį verpetą, dokumentinių filmų kūrėjai 2006 m. ant manekeno uždėjo gelbėjimosi liemenę ir gylio matuoklį ir įmetė jį į verpetą. Kai jis pagaliau buvo rastas, paaiškėjo, kad dugnas yra 80 m gylyje.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(95)
(8)
(87)

Komentarai ()