Daugiau kaip 130 metų senumo svajonė – tiltas per Beringo sąsiaurį, sujungiantis Rusiją ir Aliaską: ar kada nors lemta išsipildyti tokiam amžiaus projektui? (Foto, Video)  ()

Nuo XIX amžiaus pabaigos, projekto idėja vis keliama iš naujo, tačiau tam visuomet trukdė įvairios aplinkybės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šimtmečius įvairūs Rusijos, JAV asmenys, korporacijos ir net vyriausybės galvojo apie tiltą ar tunelį per Beringo sąsiaurį, kuris sujungtų du žemynus – Šiaurės Ameriką ir Euraziją.

Vis dėlto, grandiozinis projektas niekada nevirto realybe: tam sutrukdė abejonės, finansavimo stoka ir karai.

Sena idėja

Idėja apie tiltą arba tunelį per Beringo sąsiaurį – siaurą vandens telkinį (83 km), esantį tarp JAV Aliaskos Stiuardo ir Rusijos Čiukčių pusiasalių, kilo dar XIX a. pabaigoje.

Dar 1890 m. buvęs pirmasis Kolorado teritorijos (1876 m. tapo valstija) gubernatorius Williamas Gilpinas pateikė futuristinį pasiūlymą pastatyti vadinamąjį „Cosmopolitan Railway“ – didelę sujungtų geležinkelių sistemą, kuri apjuos visus pasaulio žemynus su centru Denveryje, Kolorade.

Be kita ko, gubernatorius Gilpinas buvo rašytojas futuristas ir jo idėja apie „Cosmopolitan Railway“ galėjo būti dar ankstesnė.

Vis dėlto idėja nemirė: 1904 m. Amerikos geležinkelio magnatų sindikatas pasiūlė pastatyti tunelį po Beringo sąsiauriu nuo Velso kyšulio Aliaskoje iki Dežnevo kyšulio, rytiniame žemyniniame Rusijos sausumos taške.

Pasak „New York Times“, Amerikos sindikatas gavo žalią šviesą iš Rusijos caro Nikolajaus II pradėti įgyvendinti Transsibiro ir Aliaskos geležinkelio projektą, kuris turėjo sujungti JAV su Rusijos imperija per Aliaską ir Čiukčių pusiasalį. Ambicingai įmonei finansuoti turėjo būti skirta nuo 250 iki 300 milijonų dolerių.

 

„Caras įgaliojo Amerikos sindikatą pradėti darbą“, - 1905 m. rugpjūčio 1 d. pranešė laikraštis.

Vis dėlto, carui grandiozinių Amerikos magnatų planų teko atsisakyti, nes 1905 m. prasidėjo pirmoji Rusiją sukrėtusi revoliucija. Tiesiog nebuvo laiko, pinigų, užtikrintumo ateityje ar politinės valios pradėti ambicingą infrastruktūros projektą.

Per ateinančius dešimt metų Rusija patirs daugybę revoliucijų ir visiškai pertvarkys socialinį ir politinį gyvenimą, taip pat atsiras visiškai naujas politinis darinys – SSRS.

Neilas Bushas

2005 m. Korėjoje gimęs Sun Myungas Moonas (1920-2012), save laikęs mesiju (įkūrė Susivienijimo judėjimo bažnyčią), žinomas dėl ambivalentiškų verslo įmonių, pasiūlė kažką ne tokio originalaus, bet išties dramatiško: tunelį, jungiantį Rytus ir Vakarus.

„Tūkstančius metų Šėtonas naudojo Beringo sąsiaurį, kad geografiškai atskirtų Rytus ir Vakarus, Šiaurę ir Pietus, taip pat Šiaurės Ameriką ir Rusiją. Aš siūlau pastatyti tiltą per Beringo sąsiaurį arba iškasti tunelį po juo “, - teigė Moonas.

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(22)
(5)
(17)

Komentarai ()