Jei dirbate daugiau nei 55 valandas per savaitę, verta susirūpinti - kasmet dėl persidirbimo miršta milžiniškas skaičius darbuotojų: pažeidžiamiausi – vyrai (Video)  (4)

Ilgos darbo valandos tiesiogine prasme žudo darbuotojus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ilgos darbo valandos yra ginčytina tema nuo devintojo dešimtmečio, ypač po japonų dizaino inžinieriaus mirtiekiekis s dėl smegenų kraujavimo dėl 2600 valandų darbo per metus. Pirmasis tokio pobūdžio pasaulinis sveikatos organizacijos (PSO) tyrimas rodo, kad per ilgas darbas yra reikšmingas ankstyvos mirties priežastis visame pasaulyje.

Išvadose, paskelbtose „Environmental International“, įvertintas bendras ilgų darbo valandų sukeltas sužalojimų ir mirtingumo skaičius. Norėdami gauti duomenis, mokslininkai išanalizavo dešimtis tyrimų, atliktų 196 šalyse dėl širdies priepuolio ir insulto, ir išanalizavo daugiau nei 2300 tyrimų duomenis nuo 1970-ųjų iki 2018 m.

Remiantis PSO išvadomis, 488 milijonai žmonių patyrė ilgų darbo valandų pavojų, o 2016 m. apie 745 000 žmonės mirė nuo širdies ligų ir insulto, susijusių su darbu ne mažiau kaip 55 valandas per savaitę.

PSO teigia, kad tiems, kurie dirba 55 ar daugiau valandų per savaitę, yra 35 proc. didesnė insulto rizika ir 17 proc. didesnė rizika mirti nuo širdies ligų nei 35–40 valandų per savaitę dirbantiems asmenims.

 

Šiuo metu 8,9 proc. Pasaulio gyventojų dirba ilgas valandas – 55 valandas per savaitę ar daugiau.

„Nė vienas darbas nėra vertas insulto ar širdies ligų rizikos“, - sakė PSO generalinis direktorius dr. Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas, ragindamas valstybes, įmones ir darbdavius ieškoti būdų apsaugoti darbuotojų gerovę.

Tyrime nėra duomenų apie praėjusius metus, kai COVID-19 pandemija kardinaliai pakeitė viso pasaulio darbuotojų gyvenimą. Be to, recesija dažnai lemia, kaip pastebėta pandemijos metu visame pasaulyje, ilgesnes darbo valandas. Tyrėjai pažymi, kad pervargimas didėja ir pandemija „greičiausiai paspartins šias tendencijas“.

„Nuotolinis darbas tapo norma daugelyje pramonės šakų, dažnai ištrinant ribą tarp namų ir darbo,“ - aiškino Ghebreyesus.

Nustatyta, kad pervargimas daro didžiausią poveikį keturiasdešimtmečiams ir penkiasdešimtmečiams vyrams ir darbuotojams. Remiantis PSO žemėlapiu, paskelbtu kartu su ataskaita, mažiau nei 5 procentams JAV gyventojų teko ilgas darbo laikas, o Pietryčių Azijoje ir Vakarų Ramiojo vandenyno regiono gyventojams gresia didžiausia rizika. Žmonės Europoje turėjo mažiausią riziką.

 

Su projektu grindžiamas darbas ir griežti terminai, kurių reikia laikytis, taip pat gali būti nepaprastai sudėtinga inžinerijos darbuotojams. Inžinieriai dažnai jaučiasi pervargę ir per mažai apmokami, o mokslininkai teigia, kad darbdaviai turėtų būti lankstesni planuodami planus visose pramonės šakose ir kad darbuotojai galėtų susitarti pakeisti valandas taip, kad niekas nedirbtų ilgiau nei 55 valandas per savaitę.

Jei ši tendencija išliks, tai sukels dar gilesnę pasaulio sveikatos problemą. Norėdami įveikti šią problemą, mokslininkai teigia, kad vyriausybės turi įvesti, įgyvendinti ir vykdyti politiką, kuri draudžia privalomus viršvalandžius ir užtikrina maksimalias darbo laiko ribas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(1)
(19)

Komentarai (4)