Kiek laukinių paukščių yra Žemėje? Mokslininkai pabandė tai apskaičiuoti  ()

Ar galėtumėte atspėti, kiek laukinių paukščių yra mūsų planetoje? Pateikite savo spėjimus ir pažiūrėkite, ar būsite arti mokslininkų skaičiavimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujojo Pietų Velso universiteto mokslininkai peržvelgė tyrimus, stebėjimus ir šiuos duomenis suvedė į algoritmą, kuris leidžia iš mažo duomenų kiekio apskaičiuoti visos duomenų bazės dydį. Mokslininkai atkreipė dėmesį į tai, kad kai kurie paukščiai yra rečiau pastebimi, nes gyvena toli nuo žmonių, bei tai, kad kai kurios rūšys yra labai retos. Visa tai jiems padėjo gauti apytikslį skaičių, kiek laukinių paukščių yra mūsų planetoje.

Prisimenate savo spėjimą? Mokslininkai teigia, kad Žemėje yra apie 50 milijardų laukinių paukščių. Palyginimui, Žemėje šiuo metu yra apie 7,67 milijardai žmonių.

 

Į tyrimą buvo įtrauktos 9700 paukščių rūšių - ne visos, bet kitų populiacija irgi buvo pridėta. Viena vertus, gautas skaičius atrodo įspūdingai. Kita vertus, daugelis žmonių spėtų, kad tikrasis skaičius yra dar didesnis. Mokslininkai atliko visą eilę skaičiavimų, naudojo skirtingus algoritmus ir metodus. 50 milijardų - tai gautų rezultatų vidurkis. Jų mediana - 428 milijardai.

Naminis žvirblis, paprastasis varnėnas, žiedasnapis kiras ir šelmeninė kregždė gali džiaugtis didžiausiomis populiacijomis - jų skaičiai peržengia milijardą. 12 % visų laukinių paukščių rūšių turi mažesnes nei 5 tūkstančių populiacijas.

 

Apskaičiuoti tikslų laukinių paukščių skaičių yra tiesiog neįmanoma. Galbūt ji yra kažkur tarp 50 ir 428 milijardų. Skaičiavimams trukdo paukščių migracija, stebėjimų spragos. O žinoti paukščių populiacijos dydį mokslininkai norėtų, kad galėtų apskaičiuoti jos kitimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(4)
(3)

Komentarai ()