Siaubą keliantys rekordai ir vėl bus sumušti: prognozuojama, kad naujas uraganų sezonas bus daug stipresnis nei įprastai  (3)

Šių metų Atlanto uraganų sezonas, prasidėsiantis birželio 1 d. ir truksiantis iki lapkričio 30 d., atneš dar vieną didesnę už vidutinės normos audrų formavimosi bangą, sekdamas 2020 m. rekordinio sezono pėdomis, rodo naujausia JAV Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (NOAA) prognozė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ketvirtadienį (gegužės 20 d.) NOAA mokslininkai prognozavo, kad greičiausiai sulauksime „didesnio nei įprasta“ uraganų aktyvumo – 70 proc. tikimybė, jog kils nuo 13 iki 20 audrų, iš kurių 6–10 taps uraganais, o net penkios gali sustiprėti iki didelių uraganų, pažyminčių 179 km/h vėjo greitį.

Vidutinis uraganų sezonas Atlanto vandenyne taip pat yra intensyvesnis nei anksčiau, balandį paskelbė NOAA. Naujoji „norma“ dabar grindžiama ne 1981–2010 m., o 1991–2020 m. vidurkiais. Vietoj 12 pavadintų audrų ir šešių uraganų, vidutinis sezonas dabar apima 14 pavadintų audrų ir septynis uraganus.

Duomenys rodo, kad stipresnių ir drėgnesnių audrų kiekis didėja, o vis daugiau įrodymų šį pokytį sieja su klimato kaita.

Dauguma klimato sąlygų, kurios lėmė aktyvų 2020 m. sezoną, išliks ir 2021 m.: labai šilti Atlanto vandenyno ir Karibų jūros vandenys, silpnesni pasatai Atlanto vandenyne ir stiprūs Vakarų Afrikos musonai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai (3)