Žiauriausias gaujų karo įvykis, tapęs visos gangsterių eros simboliu – kruvinosios Šv. Valentino dienos žudynės: svarbiausią vaidmenį vaidino garsusis Al Kaponė (Foto, Video)  ()

Tai kas vyko tą lemtingą dieną, tapo visos 1920-ųjų gangsterių eros simboliu ir parodė vieno garsiausių gangsterių – Al Kaponės – žiauriąją pusę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šv. Valentino dienos žudynės sukrėtė pasaulį 1929 m. vasario 14 d., kai Čikagos šiaurinė pusė paniro į gaujų smurtą.

1920-ųjų pabaigoje Čikagos gatvėse viešpatavo gaujos karai, nes vyriausiasis gangsteris Al Kaponė siekė įtvirtinti neteisėtų lošimų, reketo ir prostitucijos verslo kontrolę, pašalindamas savo konkurentus.

Šis gaujos smurto „maras“ pasiekė kruviną kulminaciją garaže, esančiame miesto šiaurinėje pusėje. 1929 m. vasario 14 d., septynis vyrus, susijusius su airių gangsteriu George'u „Bugs“ Moranu, vienu iš seniausių Kaponės priešų, nušovė keli vyrai, apsirengę policininkais.

Šv. Valentino dienos žudynės, kaip jos buvo pramintos, tebėra neišspręstas nusikaltimas ir niekada nebuvo oficialiai susijęs su Kapone, tačiau paprastai buvo laikoma, kad jis buvo atsakingas už žmogžudystes.

Al Kaponės iškilimas

Nuo 1924 iki 1930 metų Čikagos miestas įgijo miesto, kuriame siaučia nelegali veikla ir smurtas, reputaciją. Neatsitiktinai šis reiškinys sutapo su vyriausiuoju nusikaltėlių vadeiva Al „Scarface“ Kaponės valdymu, kuris 1925 m. nelegalų verslą perėmė iš savo viršininko Johnny Torrio, kuris buvo rimtai sužeistas per pasikėsinimą nužudyti 1924 m., ir išėjęs į „pensiją“ persikėlė į Brukliną (Niujorkas) (1957 m. jis mirė nuo širdies smūgio).

 

Alkoholio draudimas, kurį įvedė 1920 m. 18-oji pataisa, labai padidino Amerikos gangsterių uždarbį, kurie užsiėmė neteisėta alkoholio gamyba ir prekyba, spykyzių (neteisėto alkoholio vartojimo įstaigos) laikymu, taip pat lošimais ir prostitucija. Apskaičiuota, kad Kaponės pajamos iš šios veiklos buvo apie 60 mln. USD per metus.

Bėgant metams, negailestingai šalindamas konkurentus, Al Kaponė konsolidavo daugumos Čikagos nusikalstamos veiklos kontrolę. 1924 m. valdžia suskaičiavo apie 16 su gauja susijusių žmogžudysčių; šios rūšies nužudymai tęsėsi iki 1929 m., kai pasiekė piką – 64 žmogžudystės per metus. Federalinės valdžios institucijos, įskaitant Federalinį tyrimų biurą, turėjo daug mažiau jurisdikcijos nei turi šiandien.

Šv. Valentino dienos žudynės

Čikagos gaujų karas pasiekė savo kruviną kulminaciją vadinamosiose Šv. Valentino dienos žudynėse 1929 m. Vienas iš ilgamečių Kaponės priešų, airių gangsteris George'as „Bugs“ Moranas, savo nelegalaus alkoholio kontrabandos operacijas valdė garaže, esančiame 2122 North Clark gatvėje.

Vasario 14 dieną septyni Morano operacijos nariai buvo nušauti išrikiuoti veidu į garažo sieną. Buvo iššauta apie 70 šovinių. Kai atvyko policijos pareigūnai iš Čikagos 36-osios apygardos, jie rado vieną gaujos narį Franką Gusenbergą leisgyvį. Kelias minutes iki jo mirties, policininkai bandė išsiaiškinti kas nutiko, bet Gusenbergas tylėjo.

 

Tęsinys kitame puslapyje:




Policija surado tik keletą liudininkų, tačiau galiausiai padarė išvadą, kad policijos pareigūnais apsirengę ginkluoti vyrai įėjo į garažą ir apsimetė, kad sulaikė vyrus. Nors Moranas ir kiti iš karto apkaltino Kaponės gaują žudynėmis, pats garsusis gangsteris teigė tuo metu buvęs savo namuose Floridoje. Niekada niekas nebuvo teisiamas už žmogžudystes. Tai tebėra vienas didžiausių neišspręstų nusikaltimų istorijoje.

Al Kaponės nuopuolis

Nors Šv. Valentino dienos žudynės žymėjo konkuruojančių gaujų pasipriešinimo pabaigą Kaponės valdymui Čikagoje, taip pat galima sakyti, kad tai buvo jo žlugimo pradžia.

Savo labai efektyvia organizacija, įspūdingomis pajamomis ir noru negailestingai pašalinti konkurentus, Kaponė tapo garsiausiu šalies gangsteriu, o laikraščiai jį pavadino „Visuomenės priešu Nr.1“.

Federalinės valdžios institucijos pradėjo tirti Kaponės veiklą po to, kai jis nepasirodė federalinei žiuri po to, kai buvo iškviestas 1929 m. kovo mėn. Kai jis pagaliau pasirodė ir davė parodymus, federaliniai agentai jį areštavo už teismo negerbimą.

 

Kaponė sumokėjo nuobaudą ir buvo paleistas, bet tų pačių metų gegužę buvo areštuotas Filadelfijoje. Dėl paslėptų ginklų nešiojimo Kaponė kalėjo devynis mėnesius ir buvo paleistas už gerą elgesį.

1931 m. vasario mėn. federalinis teismas pripažino Kaponę kaltu dėl teismo negerbimo ir nuteisė jį šešiems mėnesiams kalėti Kuko apygardos kalėjime. Tuo tarpu JAV iždo departamentas pradėjo tyrimą dėl Kaponės pajamų mokesčio vengimo.

Vykdydamas kruopščią teismo apskaitą, specialusis agentas Frankas Wilsonas ir kiti Vidaus pajamų tarnybos žvalgybos skyriaus nariai galėjo sudaryti bylą. 1931 m. birželio mėn. Kaponė buvo nuteistas 11 metų kalėti iš pradžių Atlantoje, o vėliau – Alkatrase. Dėl sveikatos problemų, jis buvo paleistas 1939 m., o 1947 m. mirė Floridoje.

Video iš filmo „The St. Valentine's Day Massacre" (1967):

1920-ųjų gaujų karo simboliu tapusios Šv. Valentino dienos žudynės įkvėpė daugybę biografinių ir vaidybinių filmų. Bene garsiausias yra 1959 m. filmas su Marilyn Monroe „Some Like It Hot“ (Lietuvoje labiau žinomas pavadinimu „Džiaze tik merginos“).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(30)
(3)
(27)

Komentarai ()