Pristatė požeminių Marso urvų statybų planą: darbo imtųsi mažų robotų spiečius

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

HardAxe 2021-05-27 12:41
imho techniškai lengviau pastatyti/atsivežti karkasą ir užversti gruntu. Bent pirmam statybų etape. Tuo pačiu normali suvokiama geometrinė forma (kvadratai, trikampiai, šešiakampiai) leidžia lengviau planuoti infrastruktūrą nei šaknų sistema (aka čikagos senamiestis).
Šaras 2021-05-27 13:09
ir užversti gruntu? Hm.
immortallt 2021-05-27 13:44
Kaip tik sakyčiau logistiškai paprasčiau vietines medžiagas naudoti ir įrengti urvus, nei atsivežti kažką numesti ir užkasti. Technologiškai, jei su fūra atvažiuot gali - tai aišku paprasčiau iškasti ekskavatoriumi duobę, įmesti struktūrą ir ją užkasti. Bet šitaip padaryti negalime. Klausimas dar kiek pats Marso gruntas vienalytis, kiek jis spūdus, kiek limpa, kiek birus ir pan. Nieko nežinau, bet išnaudojimas vietinių medžiagų, jei įmanomas, leistų labai greitai plėsti erdves, jas vystyti pakanakami dideles. Jei atsiveži savo energijos šaltinių pakankamai, gan nesudėtingai galima vystyti akvaponiką, kuri padėtų ir deguonimi apsirūpinti, ir maistu, ir sukurti labiau priimtinas gyvenamąsias erdves.
kestutisz 2021-05-27 14:15
Juolab, kad iki to laiko, kai sugebėtume kažką nusivežti rausimui (nežinomos uolienos) tai greičiausiai jau mokėsim ir tiksliai modeliuoti smėlio audras. Bent aš įsivaizduočiau, kad pastačius tinkamą konstrukciją, tinkamoje vietoj ją gan efektyviai galėtų užkloti tiesiog smėlis. Na ne vien, kad tiesiog užpusto, bet užpusto - apdorojamas/apkraunamas nauju korėtu sluoksniu, paskui vėl upustoma ir t.t. Kažkas panašaus į tai, kaip dabar "auginamos" kopos - šakomis ir kantrybe.
AAA000 2021-05-28 01:37
Menuly dukles labai agresyvios abrazyviskai - nes nenusigludine del per retos atmosferos pasyvumo. Marse greiciausiai tas pats ar tik vos vos geriau. pavirsiuje ten problematiska bus bet kokiu atveju. aplamai ten nelabai kas bus veikt, galit cia fantazuot ka tik norit... as manau logiskiausia treniruot technologijas statyt kazka visgi Menuly. ir kai bus praktiskas lygmuo - tada grustis i ta Marsa. daug prasmingiau daugiau visokiu zondu siuntinet po visa Saules sistema. ar kokias kosmines stotis surinkinet bandyt. Marse laipintis ir kazka statyt - cia viena is kvailiausiu ideju...
HardAxe 2021-05-28 12:18
išrausti hermetišką urvą? Iš uolienų padaryti hermetiškas duris? Šita dalis neskamba kaip geras planas, paliktas autonominiems robotams. Gal visgi lengviau/patikimiau pastatyti apkastą kažkokį kupolą (gal tą patį nusileidimo modulį?), tada naujakūriai galės toliau konstruoti urvus su priežiūra. Šiai dienai lyg ir neturim robotizuotos iškasenų gavybos pramonės, ar aš kažką praleidau?
AAA000 2021-05-28 13:31
o kam tau butinai "iskasenu gavybos pramone" siai dienai turim is esmes robotizuotus kurmius pradurimams birios zemes visokiems kabeliams ir vamzdynams. pradure pvz net po Kursiu mariom. cia labai placiai naudojama. galima pilnai pradurinet net ir sachtos diametra. - yra technologiju, kaip pvz suvaro apie 1,5m diametro vamzdzius - keli simtai metru imanoma - tiesiaistatmenai. bet cia specifines imones. (ne i tema biski - pvz jei sakykim tai ties geotermine anomalija, manau grezinys kainuotu apie 2-3 limonus - jei aisku kelis uzsakinetu - nes technika suvezt irgi bent limonas+ transporto/irengimu/pagrindo paruosimo logistika) siaip tik pats grezimas - gal kokias 1-2 savaites. tikrai ne kelis metus. vamzdinis grezimas yra kai kryptis nesvarbi. tik smukus - iki metro gal. diamerai max irgi gal apie metra su biskiu. per kieta grunta - tipo principe uolynus- turim robotizuotus tuneliu grezimo kompleksus. dar yra robotozuoti transeju tiesimai. kai negiliai reikia. yra vibracinio principo grezimai - labai nasus. bet diametras mazas - iki 30cm gal tik. ------ iskasenos - netipinis atvejis. ten kasa kas yra tik naudinga - nera kaip robotizuot. nes tikslo nera konkretaus - kur reikia kastis. kasama pagal aplinkybes. nera vienodo atvejo. robotizuot galima tik pati kasima/islauzyma gabalais. irgi yra. vienu zodziu yra daug ko - tiesiog poreikio nera, mokiu klientu mazai. del fantazieriu niekas nevystys technologijos... ------- bet pvz yra toks REALUS budas, kur kalbejau apie tas 1,5m statmenai. tai privaro metaliniu tokiu kolonu pilna lauka. isdestyta viena prie kitos biciu korio akuciu sistema. tik apvalios. remiasi viena i kita. tada pasalinamas is kolonu vidaus gruntas. kolonos surisamos tarpusavy. kad butu stabili konstrukcija. ir tada ispjaustoma kokios tik nori patalpos - kai kurios kolonos aisku paliekamos. ar jas uzbetonuot suarmavus galima. vienu zodziu gaunama pozemine ertme - kokia tik nori i ploti (aisku apribojimai yra - manau kokiu 20-50 metru tarpai - riba. ir gylis iki keliu simtu metru (priklauso nuo grunto kietumo, uolas varo iki 200m tai garantuotai). as manau jei padaryt pakankama apacioje patalpa - sekanciam etape galima ir giliau knistis. tiesiog sekancio etapo plotas bus siauresnis kazkiek. nes reikes perimetra sutvirtint del soninio spaudimo.
M Maskas 2021-05-28 14:59
Tai ten tie urvai kokiu tikslu? Pasislėpti nuo radiacijos ir nuo smelio audrų? Jeigu taip tada nieko sudetingo ten neturėtų būti. Nu nes jeigu būtų atmosfera ir oro cirkuliacija tada butu sudetingiau suprojektuoti taip, jog vintiliuotusi, o dabar, ar vintiliacija viduje turi prasmę ar ne? Nes vistiek aš įsivaizduoju jog su skafandrais ten dieną naktį būti.. Nebent įrengti kažkokią tai portable Kabiną viduje kur būtų galima nusimaut skafandrus ir pailsėti
M Maskas 2021-05-28 15:04
nuskrist i marsą pareivint tokiose patalpose, psytranso, šiek tiek to ir ano, ir tada nice , galima gyvent marse
Justas116 2021-06-06 01:21
Pilnai nepasidomėjus atrodo kaip ir logiškas sprendimas, žinant, kad Marso paviršiuje palyginti su Žeme, gan aukštas kosminės radiacijos lygis. Bet iki to dar ilgas kelias per kopas. Mano žiniai, autonominų kasimo spiečių dar neturim, nebuvo atlikta jokių testavimų mėnulyje. Apskritai tas staigus susidomėjimas Marsu kolonizacijos tikslais man juokingai atrodo. Muskui praplovė smegenis fantazorius, dabar jis plauna masėms. Ir dar iš pačių mokesčių mokėtojų kišenės Laikaus nuomonės, kad rimtiems kolonizacijos užmojams privalu visus pasiruošiamuosius darbus atlikti ant mūsų palydovo ir tai jei per šį šimtmetį tai pasisektų, būtų milžiniškas pasiekimas.