Žarnyno mikrobai egzistuoja ne tik tam, kad sukeltų pilvo skausmą ar padėtų suskaidyti maistą: maži padarėliai daro didžiulę įtaką mūsų elgesiui  ()

Žarnyno mikrobiomas – mūsų virškinimo sistemoje gyvenančių bakterijų pasaulis – egzistuoja ne tik tam, kad sukeltų pilvo skausmą ar padėtų suskaidyti maistą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslo bendruomenėje atsiranda vis daugiau mokslinių tyrimų, kurie rodo, kad šie maži padarėliai daro didžiulę įtaką mūsų elgesiui, įskaitant (potencialiai) ir mūsų reakciją į baimę.

Atliekant naują tyrimą, kuriam vadovauja Kalifornijos universitetas Los Andžele, buvo rasta įrodymų apie dar vieną neįprastą ryšį tarp skrandžio ir smegenų. Būtent žarnyno mikrobų rinkinys yra susijęs su smegenų regionais, susijusiais su nuotaika ir elgesiu. Pirmą kartą toks mechanizmas buvo rastas sveikuose žmonėse.

„Nors graužikų modeliai parodė žarnyno mikrobiotos poveikį emociniam, nociceptyviam (skausminiui) ir socialiniam elgesiui, iki šiol yra mažai įrodymų, kad tai tinka ir žmonėms, – aiškino straipsnio autoriai. – Šiame tyrime mes nustatėme sveikų moterų smegenų ir elgesio ypatumus, sugrupuotus pagal žarnyno mikrobiotos profilius.“

Komanda surinko išmatas iš 40 skirtingų moterų, kuriose buvo jų žarnyno mikrobiomo mikrokosmas (mažų dalelių pasaulis). Kai jie buvo profiliuojami, tos pačios moterys buvo prijungtos prie magnetinio rezonanso tomografo (MRT) skaitytuvo ir žiūrėjo į įvairius asmenų, aplinkos, situacijų ar objektų vaizdus, kurie buvo sukurti emociniams atsakams sukelti.

 

Kaip paaiškinta žurnale „Psychosomatic Medicine“, komanda nustatė, kad yra dvi pagrindinės bakterijų grupės, kurios turi tam tikrą poveikį smegenų struktūrai.

Pirmoji, Prevotella bakterijų gentis, buvo rasta dažniausiai septyniose moteryse. Šių dalyvių smegenys parodė didesnį emocinių, dėmesio ir sensorinių smegenų regionų ryšį, tuo tarpu turėdamos mažesnius ir mažiau aktyvius hipokampus – smegenų sritį, susijusią su emociniu reguliavimu, sąmone ir trumpalaikių prisiminimų pavertimu į ilgalaikius.

Šios moterys, stebėdamos neigiamus vaizdus, patiria giliai neigiamas emocijas, įskaitant tas, kurios susijusios su sielvartu ir nerimu.

Antroji bakterijų grupė – Bakteroidai – buvo labiau paplitusi kitose 33 moteryse. Vadinasi, jos turėjo labai skirtingo tipo smegenis. Smegenų regionai, susiję su problemų sprendimu ir sudėtingu informacijos apdorojimu, turėjo daugiau pilkosios medžiagos nei kita moterų grupė. Jų hipokampai buvo didesni ir aktyvesni.

Šios tiriamosios, priešingai nei tos, kurios turėjo daugiau Prevotella bakterijų, rečiau patyrė neigiamų emocijų, kai joms buvo rodomi neigiami vaizdai.

 

Šis tyrimas neabejotinai žavi, tačiau, kaip ir atliekant daugybę tokių tyrimų, jis tik įrodo, kad egzistuoja stipri koreliacija tarp pažinimo ir žarnyno mikrobiomo. Priežastiniai mechanizmai šiuo metu yra labai neaiškūs, o šiame tyrime dalyvavo mažokai žmonių.

Kur kas įvairesnė populiacija galėtų atskleisti skirtingesnius rezultatus. Pavyzdžiui, Prevotella paplitimas labai skiriasi, tarkime, Europos ir Afrikos vaikų žarnyno mikrobiomuose.

Bet kokiu atveju idėja, kad tam tikros žarnyno bakterijos daro įtaką ne tik mąstymo procesams, bet ir pačiai smegenų fizinei struktūrai, yra protu nesuvokiama.

Atskira analizė dar 2015 m. atskleidė, kad „žmogaus žarnyne yra dinamiška ir sudėtinga mikrobų ekosistema, kurioje vidutiniškai yra apie 1 kg bakterijų“, o tai, neįtikėtinai, yra „beveik žmogaus smegenų svoris“.

Nesuklyskite, žarnyno mikrobai yra pagrindinė mūsų biologinės sistemos dalis, ir kuo geriau suprasime apie juos ir jų sąsajas su kitomis savo sandaros dalimis, tuo geriau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()