Tai Žemės ar Marso nuotrauka? Neįtikėtina, kokios panašios gali būti šios dvi planetos (Foto)  ()

Marsas Raudonąja planeta vadinamas dėl savo dirvožemyje esančio geležies oksido, kuris ir suteikia planetai būdingą raudoną peizažą. Jis labai skiriasi nuo žalios ir mėlynos mūsų planetos išvaizdos. Na, bent jau įprastai taip būna.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios dvi planetos taip pat gali pasirodyti nepaprastai panašios, kaip Europos kosmoso agentūros (ESA) astronautas Thomasas Pesquetas atrado fotografuodamas Žemę, kuri šio mėnesio pradžioje, žvelgiant iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS), atrodė neabejotinai raudona.

„Nematyti jokio debesėlio, o raudonos ir ochros spalvos tęsiasi iki horizonto“, – rašė jis apie siurrealistinę sceną. – Pamatęs šį vaizdą, pamaniau, kad skrieju aplink Marsą!“

Šį kosminį reiškinį galima paaiškinti paprastai – mes žiūrime į vienodai raudoną dykumos dirvožemį.

 

Deja, astronautas Pesquetas nepraneša, kurios dykumos šis vaizdas, tačiau, žiūrėdami į tamsias kalnų grandines, mes manome, kad tai gali būti Tibesčio kalnynas, esantis Sacharos centre, Čado šiaurėje ir Libijos pietuose.

Šie kalnai yra Sacharos – dykumos, užimančios 31 proc. viso Afrikos žemyno – dalyje, gerai žinomos dėl savo nuostabaus oranžinio smėlio.

Tačiau, jeigu jums būtų užduotas klausimas: „Ar šioje nuotraukoje yra Žemė, ar Marsas?“ ir jūs neturite gerų geografinių žinių, yra dar viena užuomina, kaip atpažinti nuotraukoje esančią planetą.

 

Žemės atmosfera yra gražiai ryškiai mėlyna – daug labiau mėlyna nei plona Marso atmosfera, o Pesqueto nuotraukoje matomas raudoną dirvožemį gaubiantis mėlynas Žemės tepinėlis.

Ir visgi, ši nuotrauka yra priminimas, kad nepaisant vidutiniškai 225 milijonų kilometrų tarp Žemės ir Marso, kartais šie du pasauliai yra panašesni vienas į kitą, nei galime pamanyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()