Labiausiai nuo COVID-19 paskiepyta šalis vis tiek kenčia nuo ligos proveržio ir yra priversta užsidaryti  ()

COVID-19 vakcinos suteikia vilties, kad galbūt po truputį sugrįšime į įprastą gyvenimo ritmą. Tačiau ne visi pavyzdžiai leidžia tuo tikėti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Seišeliai - tai visai maža salų valstybė į rytus nuo Afrikos. Iš turizmo gyvenanti valstybė buvo stipriai paveikta COVID-19 pandemijos. Taigi, vakcinacijos programa čia buvo labai aktyvi, nes nuo jos priklauso ne tik žmonių sveikata, bet ir šalies ekonomika.

Seišeliai jau pasiskiepijo apie 65 % savo nedidelės populiacijos. Dali vakcinų padovanojo Jungtiniai Arabų Emyratai - daug žmonių salose gavo kiniškus „Sinopharm“ skiepus, kiti - „Covishield“ vakcinas (indiška pagal licenciją gaminama „AstraZeneca“ versija). Seišeliuose gyvena vos 98,5 tūkstančiai žmonių, tačiau neturtinga valstybė sunkiai tvarkosi su vėl augančiu COVID-19 atvejų skaičiumi.

Per pastarąsias kelias savaites aktyvių COVID-19 atvejų skaičius Seišeliuose šoko į viršų. Balandžio viduryje, kai buvo priartėta prie 60 % paskiepytos visuomenės dalies, aktyvių atvejų skaičius Seišeliuose buvo apie penkis šimtus. Gegužės viduryje aktyvių atvejų skaičius jau siekė 2700. Tai - didelis skaičius, turint omenyje visą populiacijos dydį ir vietinės sveikatos apsaugos sistemos pajėgumus. Be to, tai - nemaloni staigmena, nes buvo manoma, kad paskiepijus 60 % populiacijos COVID-19 tiesiog nebeturės kur plisti.

 

Maždaug 84 % sergančiųjų yra vietiniai gyventojai, likę - užsieniečiai, daugiausia turistai. Seišelių valdžia nesiryžta spėlioti, kas sukėlė atvejų šuolį, bet manoma, kad tai yra susiję su gyventojų atsipalaidavimu. Skiepijimo programa suteikė saugumo jausmą. Gegužės pradžioje Seišeliuose uždarytos mokyklos ir uždrausti sporto renginiai ir tik po to atvejų skaičius, atrodo, pradėjo mažėti.

 

Kas nutiko? Na, kiek mažiau nei du trečdaliai susirgusiųjų nebuvo paskiepyti arba gavo tik vieną vakcinos dozę. Be to, panašu, kad „AstraZeneca“ (vadinasi, ir „Covishield“) nėra tokia efektyvi prieš Pietų Afrikos COVID-19 atmainą kaip kitos populiarios vakcinos. Bet kuriuo atveju, vakcinaciją Seišeliai tęsia ir tuo pačiu ragina žmones neatsipalaiduoti per anksti. Kitose šalyse aktyvi vakcinacija yra siejama su pastebimu naujų atvejų skaičiaus smukimu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(3)
(6)

Komentarai ()