Lietuvos kaimynystėje prasidėjo nacių lobio medžioklė: tikisi surasti 10 tonų aukso  (2)

Lobių ieškotojai pradėjo kasinėjimus vietoje, kur, jų manymu, gali būti paslėpta 10 tonų nacių aukso ir kitų vertybių, kurias pavogė Heinricho Himmlerio organizacija SS.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kasinėjimus senoje Minkowskio kaimo (pietvakarių Lenkija, Opolės vaivadija) dvaro oranžerijoje vykdo „Silezijos tilto fondas“, kurio atstovai sako, kad turi karo laikų dienoraštį, karo pabaigoje rašytą SS kariuomenės (vok. Waffen SS) karininko.

Teigiama, kad dienoraštyje išsamiai aprašomos lobių, skirtų Ketvirtojo Reicho įkūrimui ir karo pratęsimui, slėptuvės.

Iš viso dienoraštyje paminėta 11 lobių vietų.

„Žinome, kad ieškome tinkamoje vietoje, nes fondas kelis kartus kalbėjosi su Inge (moterimi, kuriai buvo patikėta aukso apsauga), prieš jos mirtį, ir ji nurodė mums ieškoti čia, – sakė fondo atstovas Romanas Furmaniakas. – Kasime iki 5 metrų gylio. Lobio vietą prieš 75 metus paslėpė specialistai, tad dabar mums reikia specialistų, kurie padėtų jį atrasti“.

Jis papildė, kad kasinėjimų metu gali būti surasti ir penkių prancūzų karo belaisvių, kurie, kaip teigiama, buvo nužudyti iškart po to, kai padėjo iškasti slėptuvę, palaikai.

Balandžio pabaigoje fondas parodė laišką, kurį savo meilužei esą parašė SS karininkas.

Tarp dokumentų, kuriuos fondui perdavė paslaptinga Kvedlinbergo ložė, buvusiame laiške moters prašoma padėti apsaugoti lobius.

 

Karininkas, laiške pasirašęs vos Steino pavarde, rašė: „Mieloji Inge, su Dievo pagalba aš atliksiu savo užduotį. Kai kurie pergabenimai buvo sėkmingi. Likusias 48 sunkias Reichsbanko skrynias ir visas šeimų skrynias patikiu jums. Tik jūs žinote, kur jos yra. Tepadeda Dievas man ir jums įvykdyti mano užduotį“.

Prieš pradedant kasinėjimus, fondas teigė, kad sename Ingės name surado durtuvą. „Iš Kvedlinbergo ložės žinome, kad Ingė turėjo durtuvą ir du ginklus, – sakė R.Furmaniakas. – Ji juos turėjo paslėpti, nes jei rusai būtų juos suradę, jai tai būtų buvę labai pavojinga“.

Kaip rašo „The First News“, 1944 m. Hitleris įsakė Vroclavą paversti tvirtove, kurią nuo atžygiuojančios Raudonosios armijos kariai turėjo ginti iki paskutinio kraujo lašo. Kadangi Vroclavas buvo vienas turtingiausių Trečiojo reicho miestų, vokiečiai planavo išslapstyti tonas aukso ir kitų vertybių, saugomų Reichsbanke – o taip pat ir privačių bankų indėlius.

Pasak legendos, prieš gabenant lobį link Hirschbergo (šiandieninės Jelenia Góros ir Sudetų kalnų), jis buvo supakuotas į dėžes ir saugomas policijos būstinėje. Lobį turėjo konvojuoti SS sargyba.

Netrukus po to visi aukso pėdsakai dingo, ir nuo to laiko apie jį niekas negirdėjo.

 

Viena iš versijų skelbia, kad lobis H.Himmlerio nurodymu buvo pavogtas, su tikslu įkurti Ketvirtąjį Reichą.

Lobį sudarė ne tik auksas, bet ir monetos, medaliai, papuošalai ir kitos turtuolių brangenybės.

Dienoraštyje aprašoma, kad vieną lobio dalį sudaro 47 tarptautinės svarbos meno kūriniai, kurie, kaip manoma, buvo pavogti iš Prancūzijos kolekcijų – įskaitant Botticellio, Rubenso, Cezanne'o, Carravagio, Monet, Dürerio, Rafaelio ir Rembrandto kūrinius.

Teigiama, kad kitoje lobio dalyje yra H.Himmlerio Ahnenerbe surinkti religiniai objektai, kuriais, surinkus juos iš viso pasaulio, bandyta patvirtinti Adolfo Hitlerio rasistines teorijas.

„Silezijos tilto fondas“ dabar pasirašė dešimties metų Minkowskių rūmų nuomos sutartį ir sako tikintis, kad aukso suradimas privilios naujus lankytojus, o ateityje rūmus bus galima atnaujinti.

„Mes visur apibūdinami kaip lobių ieškotojai. Iš tikrųjų sau mes nenorime nieko, – sakė R.Furmaniakas. – Kvedlinbergo ložės ir fondo tikslas yra perduoti šiuos turtus teisėtiems jų savininkams, kaip Antrojo pasaulinio karo atpirkimo aktą“.

Parengta pagal „The First News“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(1)
(9)

Komentarai (2)