Prireikė didžiulių mokslininkų pastangų, bet PSO pagaliau pripažino - COVID-19 plinta ne tik oro-lašeliniu būdu. Ką tai reiškia ir kaip stipriai tai keičia visas saugumo rekomendacijas  (35)

Dezinfekuokite rankas ir paviršius, laikykitės 1,5-2 metrų atstumo ir dėvėkite apsauginę kaukę - šias naujojo gyvenimo taisykles kartojame nuo pat COVID-19 pandemijos pradžios. Ir dabar reikia pasakyti, kad jos yra neteisingos, o Pasaulio Sveikatos Organizacijos neryžtingumas, užsispyrimas ir biurokratinė inercija greičiausiai galėtų būti laikomas pavojingu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Balandžio 30 dieną Pasaulio Sveikatos Organizacija (PSO), o gegužės 7-ąją ir JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) pagaliau pripažino, kad SARS-CoV-2 virusas, sukeliantis COVID-19 ligą, plinta ne oro-lašeliniu, o aerozoliniu būdu. Nemaža grupė mokslininkų bandė tai įrodyti praktiškai nuo pandemijos pradžios.

Jei COVID-19 tikrai plinta per iškosėjamus, iščiaudimus ir iškalbamus lašelius, 2 metrų taisyklė ir paprasta medicininė kaukė iš tikrųjų būtų veiksmingos apsisaugojimo priemonės. Dideli lašeliai krenta netoli šaltinio. Tačiau nepaisant visų higienos taisyklių mokslininkai fiksavo atvejus restoranuose, kruiziniuose laivuose ir choro repeticijose, kai COVID-19 liga plito nekreipdama dėmesio į paviršių dezinfekciją, kaukes ir didesnį nei 2 metrų atstumą. Būta atvejų, kai COVID-19 susirgo žmonės, visą laiką buvę skirtingose patalpos pusėse. Tik kaip?

Profesorė Linsey C. Marr, Virdžinijos Technologijų universiteto dėstytoja, su kolegomis ilgą laiką bandė įtikinti PSO ekspertus, kad SARS-CoV-2 ore išlieka kur kas ilgiau nei lašeliai, nes plinta kaip aerozolis. Aerozolis - tai itin mažos skysčio dalelės, kurios yra tokios lengvos, kad tiesiog plūduriuoja besimaišančiame patalpų ore. PSO ne tik atmetė šią hipotezę - organizacijos ekspertai net nenorėjo klausytis mokslininkų argumentų. Kai Kvinslando universiteto fizikė  Lidia Morawska virtualios konferencijos metu bandė paaiškinti, kaip ore laikosi skirtingo dydžio dalelės, PSO ekspertas ją šiurkščiai pertraukė - juk koks skirtumas, juk COVID-19 neplinta labai mažomis dalelėmis!

 

PSO standartai nurodė, kad aerozolio dalelės dydis - 5 mikronai. Paprastai tariant, kalbėdamas (kosėdamas ir čiaudėdamas) žmogus ore paskleidžia įvairių didesnių ir mažesnių lašelių. PSO ir CDC standartai nurodė, kad SARS-CoV-2 virusas slypi didesniuose lašeliuose, kurie greitai krenta žemyn ir neišsilaiko besimaišančiame patalpos ore. Tai nebuvo iš piršto laužtas įsitikinimas - išsamūs, patvirtinti tyrimai iš tikrųjų nenustatė, kad šis virusas galėtų laikytis ore mažesniuose nei 5 mikronų lašeliuose. Nebuvo ir tai neigiančių tyrimų - tiesiog COVID-19 yra tokia jauna problema, kad tyrimų trūksta apskritai. Taigi, kai virtualių konferencijų metų Marr ir grupė kitų mokslininkų bandydavo įtikinti PSO ekspertus, kad SARS-CoV-2 plinta su aerozoliais, Organizacijos atstovai numodavo ranka - o kur tyrimai? Be to, šios hipotezės neigimas visada būdavo palydimas raginimu negąsdinti žmonių.

Mokslininkai matė įrodymus atvejuose, kai susirgdavo ir artimo kontakto neturėję žmonės. Tai rodo, kad virusas kažkaip išlieka ore ir sklando ilgiau nei lašeliai. Tai rodo, kad COVID-19 plinta ne tik oro-lašeliniu būdu.

 

Katie Randall, viena iš Virdžinijos Technologijų universiteto studenčių, ėmėsi paieškų - jei PSO reikia tyrimo, jie ras tyrimą. Randall netrukus vartė Williamo Firtho Wellso bei Alexandero Langmuiro tuberkuliozės plitimo tyrimus, prasidėjusius dar praeito amžiaus viduryje. Tarp šių mokslininkų vykusi akademinė polemika galiausiai baigėsi supratimu, kad ligos plinta ir mažesnėse nei 100 mikronų dalelėse. Svarbu - mažesnės nei 100 mikronų dalelės laikosi ore.

Vienas iš Wellso eksperimentų buvo labai iškalbingas. Iš tuberkuliozės skyriaus ligoninėje jis pumpavo orą į viršutiniame aukšte buvusią laboratoriją - į kamerą su jūrų kiaulytėmis. Jei tuberkuliozė plistų tik oro lašeliniu būdu, nėra būdų, kaip ventiliacijos sistema galėtų tuos lašelius pakelti į viršutinį ligoninės aukštą. Tačiau jūrų kiaulytės sirgo ir žuvo. Skeptikai iš pradžių teigė, kad Wellso tyrimai nėra pakankamai išsamūs. Tačiau tuomet mokslininkas eksperimentą papildė ultravioletinėmis lempomis, kurios išgelbėjo jūrų kiaulytes nuo tuberkuliozės. Vienintelis šio reiškinio paaiškinimas - ligos sukėlėjai tvyrojo ore, o ne ant paviršių.

 

Mums tai yra įrodymas, kad 5 mikronų taisyklė yra nesąmonė. Langmuiras pripažino, kad Wellso pastebėjimai buvo teisingi, tačiau ilgą laiką būtent ankstesnės Langmuiro tezės, neigiančios Wellso duomenis, buvo naudojamos rekomendacijoms kurti.  Tačiau net ir praleidžiant šią istoriją pro akis, būta ir visiškai šviežių eksperimentų, rodančių, kad COVID-19 sukeliantis virusas sklando ore ir užkrečia žmones per daug didesnį atstumą. Tiesiog jie nebuvo patvirtinti ir patikrinti.

Liepą Marr su Kolorado universiteto profesoriumi José Luisu Jiménezu ir dar 237 mokslininkai ir gydytojais pasirašė viešą PSO adresuotą laišką, kuriame prašė keisti rekomendacijas. Socialinio atstumo laikymasis patalpose neveikia, nes SARS-CoV-2 sklando ore aerozolio dalelėse. Didesnis dėmesys patalpose turėtų būti skiriamas ne paviršių dezinfekcijai, o efektyviam vėdinimui. Reakcija į šį kreipimąsi buvo labai arši. Daugybė žmonių, tarp kurių buvo ir nemažai mokslininkų bei gydytojų, gynė PSO rekomendacijas ir ragino neskleisti panikos. Netrukus PSO paskyroje „Twitter“ pasirodė pranešimas, kad COVID-19 tiesiog oru neplinta.

 

O tada viskas sukosi kita linkme. Didėjant mokslininkų spaudimui ir tyrimų pluoštui, PSO paskelbė, kad COVID-19 plitimas aerozoliais yra neatmestinas. Balandžio 30 dieną PSO rekomendacijų puslapis buvo tyliai atnaujintas informacija, kad COVID-19 plinta ir lašeliais, ir aerozoliais. Jokių spaudos konferencijų, jokio klaidos pripažinimo - rekomendacijos buvo atnaujintos tyliai. Po daugybės ginčų ir, kartais, atviros paniekos mokslininkams, oficialiai patvirtintas faktas apie SARS-CoV-2 plitimą nepaisant socialinės distancijos ir paprasto audinio kaukių. Gegužės 7 dieną tai pripažino ir CDC.

Tik ką tai reiškia? Paviršių dezinfekcija nėra tokia svarbi kaip ventiliacija, o 2 metrų atstumas nesaugo. UV lempos visur nebus įrengiamos, bet bent jau vėdinimui privalo būti skiriamas didesnis dėmesys. Galiausiai, jei bus dar viena ar kelios stipresnės COVID-19 bangos, renginiams teks taikyti griežtesnius ir visiškai kitokius saugumo bei higienos reikalavimus.

Dėkojame skaitytojui B. R. už temos pasiūlymą!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(122)
(12)
(110)

Komentarai (35)