Astronomas perspėja apie fizikos eksperimentus, kurie gali sunaikinti visą mūsų galaktiką: „turime kuo greičiau įsitraukti į tarpžvaigždinę diplomatiją“  (4)

Buvęs Harvardo universiteto astronomas Avi Loebas teigia, kad įvairūs kosminiai reiškiniai yra nežemiškos gyvybės įrodymai. Pasak jo, milžiniškas, pažangus dalelių greitintuvas galėtų sukelti tamsiosios energijos sprogimą, kuris šviesos greičiu viską sudegintų galaktikoje. Jeigu norime to išvengti, turime kuo greičiau įsitraukti į tarpžvaigždinę diplomatiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Vienas iš būdų išvengti tokio tipo kosminės katastrofos yra sudaryti tarpžvaigždinę sutartį, panašią į Branduolinių bandymų draudimo sutartį, kurią 1963 m. pirmą kartą pasirašė Sovietų Sąjungos, Jungtinės Karalystės ir JAV vyriausybės“, – rašė Loebas.

Tolima grėsmė

Žinoma, šiandien tai greičiausiai nėra aktualus rūpestis. Mes neturime nežemiškos gyvybės įrodymų, o ypač pažangios civilizacijos, galinčios sukurti tokį sprogimą sukelsiantį įrenginį. Taip pat nėra aišku, kaip ir kada mes sudarytume bet kokį diplomatinį paktą.

 

Loebas apibūdina teorinio dalelių greitintuvo sukeltą sprogimą. Be to, ateiviams reikėtų sukonstruoti didesnį įrenginį nei yra mūsų Saulės sistema. Taigi, kad būtų aiškiau, visa tai yra visiškai hipotetiška.

Bet jei toks įtaisas būtų pastatytas mūsų galaktikoje ir įjungtas, jis galėtų suaktyvinti tamsiosios energijos „muilo burbulą“, kuris kosminio sunaikinimo bangoje išsiplėstų ir sunaikintų viską, kas yra kelyje.

Niekas neįspės

 

„Ar tokia karščio banga sukeltų susirūpinimą?“, – rašė Loebas. „Bloga naujiena yra ta, kad mes negautume jokio išankstinio įspėjimo apie šią kosminę nelaimę, nes joks signalas negali sklisti greičiau nei šviesa, kad įspėtų mus apie riziką.“

„Bet galbūt tai taip pat yra gera žinia“, – pridūrė Loebas, „nes tai reiškia, kad bet koks sunaikinimas įvyktų akimirksniu ir būtų toks pat nuostabus, kaip buvo dinozaurams. Mes niekada nežinotume, kas mus ištiko“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(50)
(44)
(6)

Komentarai (4)