Neįtikėtina, bet Auksinių vartų tiltas San Franciske vaiduokliškai „dainuoja“: turbūt didžiausias muzikos instrumentas pasaulyje vietinius veda iš proto – štai ką daro inžinieriai, kad išspręstų šią bėdą (Audio, Video)  ()

Netinkama objekto modernizacija pavertė tiltą milžinišku muzikos instrumentu. Dabar inžinieriai bando tai išspręsti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

San Francisko Auksinių vartų tiltas jau daugiau nei metus „dainuoja“ blogos inžinerijos dainą. Ši daina, kurią sudaro garsus, dūzgiantis garsas, primenantis banginių šauksmus, erzina netoliese gyvenančius San Francisko gyventojus ir tuos, kurie bando pereiti tiltą.

Dabar inžinieriai vėl grįžta prie tilto, kad pašalintų vaiduokliškai sklindantį triukšmą, kuris vyksta per stiprų vėją.

Kas nutiko?

Problema kilo dėl šaligatvio apsauginių turėklų, įrengtų tilto vakarinėje pusėje, modernizavimo, kuris buvo atliktas norint sutvarkyti tilto profilį ir padaryti jį saugesnį esant dideliam vėjui.

Ankstesni, platesni atitvaro skersiniai (slats) buvo pakeisti iš viso 12 000 siauresnių skersinių. Tačiau papildoma sauga sukėlė problemą, kai San Francisko vėjai košdami tiltą skleidžia keistą garsą. Garsas girdimas kelis kilometrus į visas puses.

„Nuo tilto sklindantys nauji muzikiniai tonai yra žinomas ir neišvengiamas reiškinys, atsirandantis dėl labai didelio vėjo. Vykdydami projektavimo procesą, mes atlikome išsamius projekto poveikio tyrimus, įskaitant Auksinių vartų tilto bandymus vėjo tunelyje, esant stipriam vėjui.“ - paaiškino Auksinių vartų tilto, greitkelio ir transporto rajono atstovas Paolo Cosulichas-Schwartzas.

 

Taigi, inžinieriai iš anksto žinojo apie garsą, bet galbūt neatsižvelgė į tai, koks garsus ir trikdantis jis gali būti. Bandymų metu buvo matyti, kad tiltas „ima dūgzti“, kai oras juo teka laisviau. Pranešama, kad ekspertai manė, kad gali būti „nedidelis harmoninis efektas“, bet ne toks garsus koks yra dabar.

Nors, kai kuriems San Francisko vietiniams gyventojams triukšmas atrodo „meditatyvus ir angeliškas“, pasak tilto atstovo atstovo Cosulicho-Schwartzo, daugumai žmonių tai kelia nerimą. „Tai priverčia susimąstyti, ar tiltas nesugrius“, - sakė vienas gyventojas, apibūdindamas garsą kaip „labai garsų“.

 

Kas dėl to daroma?

Inžinieriai dabar bando išsiaiškinti, kaip nutildyti tiltą, tačiau Cosulichas-Schwartzas negali pasakyti, kada bus rastas problemos sprendimas. Jis negalėjo atskleisti detalių, koks bus sprendimas, nes triukšmo slopinimo projektas dar nebaigtas.

Kai pernai inžinieriai dirbo prie vakarinio šaligatvio modifikavimo, jie dirbo su sumažintais modeliais. Dabar jie dirba su viso dydžio tilto turėklų sekcijomis vėjo tunelyje.

Miestas tilto modernizavimui išleido 12 milijonų dolerių, o modifikavimo išlaidos jau kainuoja 260 000 USD konsultantams, neįskaičiuojant taisomųjų inžinierių išlaidų pagal San Francisko kroniką.

Kol bus rastas sprendimas ir sutvarkyta problema, tam gali prireikti kelių mėnesių. Tuo tarpu tiltas ir toliau dainuos savo vaiduoklišką dainą tuo glumindamas ir erzindamas vietinius gyventojus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(3)
(10)

Komentarai ()