Kinijos „dirbtinė saulė“ pasiekė naują pasaulio rekordą: reaktorius įkaito 10 kartų labiau nei Saulės šerdis  (6)

Kinija pasiekė eksperimentinio pažangaus superlaidumo tokamako (angl. Experimental Advanced Superconducting Tokamak, EAST) sintezės reaktoriaus rekordą, kai 101 sekundę palaikė 120 milijonų laipsnių Celsijaus plazmos temperatūrą, skelbia „Global Times“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-06-01 Kinijos „dirbtinė saulė“ pasiekė naują pasaulio rekordą: reaktorius įkaito 10 kartų labiau nei Saulės šerdis  (6)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Reaktorius taip pat sugebėjo 20 sekundžių palaikyti 160 milijonų laipsnių Celsijaus temperatūrą.

Palyginimui, Saulės šerdis siekia „tik“ apie 15 milijonų laipsnių Celsijaus, rašo Space.com. Taigi, akimirką EAST tapo daugiau nei 10 kartų karštesnis už Saulę.

Tai didžiulis pasiekimas EAST reaktoriui, kuris buvo pavadintas „dirbtine saule“ dėl savo sugebėjimo pakartoti natūralų žvaigždės branduolio sintezės procesą. Šis pasiekimas gali atverti kelius kuriant tvarią ir patikimą sintezės energiją.

 

„Šis proveržis yra labai reikšmingas, o pagrindinis tikslas turėtų būti ilgą laiką palaikyti stabilią temperatūrą“, – „Global Times“ sakė Li Miao, Pietų Mokslo ir technologijos universiteto Šendžene (Kinija) fizikos departamento direktorius.

Naujausias reaktoriaus pasiekimas yra ypač įspūdingas, turint omenyje tai, kad EAST reaktorius 2018 m. buvo pasiekęs rekordinę 100 mln. laipsnių Celsijaus temperatūrą.

Siameno universiteto Kinijos energetikos ekonomikos tyrimų centro direktorius Lin Boqiangas „Global Times“ teigė, kad branduolių sintezė galiausiai atspindi švarios energijos ateitį, nors jis pabrėžė, kad veikiausiai praeis dešimtmečiai, kol veikiantis reaktorius išžengs iš eksperimentinių etapų.

 

„Tai yra ateities technologija, kuri yra labai svarbi Kinijos ekologiškam vystymuisi“, – sakė Boqiangas.

Nepaisant to, kada branduolių sintezės reaktoriai pagaliau peržengia eksperimentų ribas, ši plėtra vis dar yra nepaprastai įdomi – ir tai tik dar vienas didelis žingsnis į priekį, siekiant neribotą švarią energiją paversti realybe.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(63)
(4)
(59)

Komentarai (6)