Heimlicho manevras - užspringusiųjų gelbėjimo metodas turi daugiau priešininkų nei manote  ()

Chirurgo Henryio Heimlicho aprašytas užspringusiųjų gelbėjimo metodas buvo pavadintas jo vardu. Pirmą kartą Heimlicho metodą apibūdinantis straipsnis publikuotas 1974-ųjų birželio 1 dieną. Bet ar jis tikrai yra geriausias? Kaip užspringusieji gelbėti anksčiau?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Henryis Heimlichas buvo žinomas krūtinės ląstos chirurgas, publikavęs ne vieną straipsnį. 1969 metais jis gavo Heimlicho sklendės patentą. Šis medicininis pirmos pagalbos prietaisas iš krūtinės ląstos išleidžia kraują ir orą, leisdamas plaučiui išsiplėsti. Nors apie Heimlicho sklendės autorystę ne kartą buvo aršiai diskutuojama, šis įrenginys Vietnamo kare išgelbėjo tūkstančių pašautų amerikiečių gyvybes.

Heimlicho manevras, dabar vadinamas tiesiog pilvo suspaudimais (abdominal thrusts), buvo svarbiausias jo išradimas. Tiesa, ilgai ginčijamasi, ar jis tikrai jį išrado. 1974 metų birželio 1 dieną buvo publikuotas straipsnis, kuriame Heimlichas aprašė procedūrą, o jau birželio 14 dieną, kaip skelbė naujienų pranešimai, šis manevras panaudotas gyvybei išgelbėti. Be to, 2003 metais Edwardas Patrickas, buvęs Heimlicho bendradarbis, teigė, kad bent jau dalis laurų už šio metodo išradimą turėtų priklausyti jam.

Heimlicho manevras greitai tapo pagrindiniu rekomenduojamu užspringusiųjų gelbėjimo metodu. Jis pakeitė nugaros plekšnojimą (iš tikrųjų, stiprų trankymą) delnu. Heimlichas tvirtino, kad nugaros trankymas gali dar labiau pakenkti užspringusiam žmogui. 1986-2005 metais JAV Širdies asociacija ir Raudonasis kryžius rekomendavo tik Heimlicho manevrą užspringusiųjų gelbėjimui. Šio manevro buvo mokoma per televiziją, mokyklose, jis dažnai rodytas filmuose.

 

Jo buvo mokoma pirmos pagalbos klasėse, jis buvo įtrauktas į gydytojų, karių ir gelbėtojų ruošimo programas. Henryis Heimlichas rekomendavo naudoti savo vardo manevrą ir skendusių bei astmos priepuolio paveiktų žmonių gelbėjimui. Tačiau tuomet viskas ėmė bliukšti.

Gydytojas Rogeris Whiteas iš JAV Širdies asociacijos teigia, kad Heimlicho manevras niekada nebuvo pagrįstas mokslu. Rogeris teigia, kad Heimlichas naudojosi savo įtaka ir įtikinėjimo įgūdžiais, kad populiarintų savo vardą ir savo metodą. Jo efektyvumas, pasak gydytojo, buvo grįstas Heimlicho nuojautomis ir vaizduote. Peteris M. Heimlichas, Henryio Heimlicho sūnus, atskleidė, kad savo straipsnius manevro išradėjas grindė netikrų atvejų analize. Be to, gydytojai pradėjo kalbėti, kad kartais Heimlicho manevras gali padaryti rimtos žalos.

 

2005 metais rekomendacijos buvo pakeistos. JAV Raudonasis kryžius rekomenduoja sąmoningiems žmonėms penkis kartus delnu suduoti per nugarą, tuomet galima pereiti prie penkių pilvo paspaudimų (Heimlicho manevro). Sąmonę praradusius žmones Raudonasis kryžius rekomenduoja galbėti krūtinės paspaudimais, kuriuos 1976 metais aprašė Charlesas Guildneris. Guildnerio metodas buvo tiesiog nukonkuruotas Heimlicho. Skendusius žmones apskritai nerekomenduojama gelbėti pilvo suspaudimais, nes jie gali sukelti vėmimą.

Pats Heimlichas teigė, kad pirmą žmogų savo metodu išgelbėjo 2016 metais, kai jam jau buvo 96. Tiesa, dar 2003 metais gydytojas teigė, kad taip yra išgelbėjęs žmogų restorane.

Heimlicho manevras iš tikrųjų yra išgelbėjęs daugybę gyvybių. O tai, kad dabar jį rekomenduoja ne visos organizacijos, tik rodo, kad mokslas ir toliau juda į priekį. Kažkur tyrimuose ir polemikoje atrandami geriausi metodai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(1)
(11)

Komentarai ()