Kinija kardinaliai keičia vaikų politiką – istoriniu sprendimu leis poroms susilaukti trijų vaikų: kas lėmė tokį staigų požiūrio pasikeitimą? (Video)  ()

Tai istorinis ir labai staigus Kinijos vaikų politikos pasikeitimas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-06-02 Kinija kardinaliai keičia vaikų politiką – istoriniu sprendimu leis poroms susilaukti trijų vaikų: kas lėmė tokį staigų požiūrio pasikeitimą? (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinija leis ir aktyviai skatins poras susilaukti iki trijų vaikų, kai neseniai atliktas surašymas parodė, kad šalyje smarkiai sumažėjo gimstamumas.

Aštuntojo ir devintojo dešimtmečio pabaigoje Kinijos Liaudies Respublika skambiai įdiegė „vieno vaiko politiką“, siekdama suvaldyti itin augančią šalies populiaciją. Politika buvo sudėtinga ir skirtinguose regionuose bei socialinėse grupėse skyrėsi, tačiau paprastai skatino poras susilaukti tik vieno vaiko. Nepaisiusieji nurodymo galėjo sulaukti didelės finansinės baudos, vadinamos „socialiniu vaiko auklėjimo mokesčiu“. Taip pat naudojamos žalingesnės priemonės, tokios kaip priverstiniai abortai ir sterilizacija.

Vieno vaiko politika baigėsi 2015 m., leidus poroms susilaukti dviejų vaikų, kai buvo suprasta, kad dėl vieno vaiko politikos gyventojų skaičius smarkiai krenta. Tačiau dviejų vaikų nepakanka populiacijos atstatymui ateityje ir dabar Kinijos valdžia paskatins poras turėti tris vaikus.

Apie šį žingsnį buvo pranešta 2021 m. gegužės 31 d. įvykusiame Kinijos Komunistų partijos centrinio komiteto politinio biuro posėdyje, praneša valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

 

„Įgyvendinus politiką ir atitinkamas jos palaikymo priemones, bus galima pagerinti Kinijos gyventojų struktūrą, aktyviai reaguoti į senstančią visuomenę ir išsaugoti šalies žmogiškųjų išteklių pranašumus“, - sakoma „Xinhua“ susitikime. Tačiau į politikos specifiką nebuvo gilinamasi.

Politikos pakeitimas paprastai yra sveikintinas, nors Kinijos socialinėje žiniasklaidoje jis sukėlė nevienodą reakciją. Nors daugelis skatina keisti ir akivaizdžiai sušvelninti taisykles, kiti teigia, kad Kinija turėtų judėti link visiško gimimo politikos liberalizavimo. Kai kurie ekspertai taip pat teigė, kad politika gali būti per vėlyva ir nebus išspręstos realių gyventojų skaičiaus mažėjimo priežastys.

„Jei gimdymo politikos švelninimas bus veiksmingas, dabartinė dviejų vaikų politika taip pat turėjo būti veiksminga. Bet kas nori turėti tris vaikus? Jaunimas gali turėti daugiausia du vaikus. Esminis klausimas yra pragyvenimo išlaidos, kurios per aukštos, o gyvenimo stresas ir spaudimas per didelis“, - teigia „Commerzbank Asia“ vyresnysis ekonomistas Hao Zhou.

 

Pagal naujausią šalies surašymą Kinijos gyventojų skaičius šiuo metu siekia maždaug 1,41 mlrd. Nors buvo nustatyta, kad per pastarąjį dešimtmetį gyventojų skaičius padidėjo 72,06 milijono žmonių, surašyme taip pat pažymėta, kad gyventojai sensta ir išgyvena lėčiausią kartų augimo tempą. Ši tendencija buvo panaši į šalis, kuriose yra nusistovėjęs gyventojų senėjimas, pavyzdžiui, Japoniją ir Italiją.

Pasaulio gyventojų skaičius turėtų pradėti mažėti tik po kelių dešimtmečių, pirmą kartą nuo juodosios mirties 1300-ųjų viduryje. Prognozuojama, kad per ateinančius kelis dešimtmečius pasaulio gyventojų skaičius augs ir 2064 m. pasieks aukščiausią tašką – maždaug 9,7 milijardo žmonių, o iki 2100 m. sumažės iki 8,8 mlrd. Tai lems mažesnis gimstamumas, kurį lemia moterų įdarbinimas, švietimas ir galimybės naudotis kontracepcija. Akivaizdu, kad per ateinančius kelis dešimtmečius planeta matys keletą monumentalių demografinių pokyčių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(1)
(16)

Komentarai ()