COVID-19 vakcina be dūrio? Mokslininkai mato šios idėjos potencialą  (1)

Teksaso universiteto mokslininkai sukūrė COVID-19 vakciną, kuriai nereikia adatų ir švirkštų. Tuo tarpu Kvinslando universiteto mokslininkai ją jau išbandė su pelėmis ir džiaugiasi teigiamais rezultatais. Tik kaip vakcina be adatos pagalbos patenka į organizmą? Ir kam reikia tokio sprendimo?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tripanofobija - tai yra rimta injekcijų baimė. Nuo jos kenčiantys žmonės paniškai bijo adatų ir net švirkštų. Ta baimė gali būti tokia stipri, kad net ir norėdamas žmogus tiesiog negali prisiversti nuvykti į vakcinacijos centrą. Bet tai nėra vienintelė priežastis, dėl ko mokslininkai kuria COVID-19 vakciną, kuriai nereikia adatų ir švirkštų.

Nors ir labai paprasta, vakcinacija vis tiek yra medicininė procedūra, kuriai reikia pasiruošimo ir žinių. Jei neturite reikiamo išsilavinimo, tikriausiai net nebandytumėte kitam žmogui suleisti vaistų. Kai medicininio personalo trūksta, tai ir vakcinacijos procesas vyksta lėtai. Naujoji Teksaso universiteto mokslininkų išvystyta vakcina „Hexapro“ yra skiriama kur kas paprasčiau ir greičiau. Ji tiesiog yra draugiškesnė žmogui.

 

„Hexapro“ yra suleidžiama, bet naudojamas specialius HD-MAP aplikatorius. Jis ant odos užklijuoja nedidelį pleistrą su 5000 mikroskopinių adatėlių. Jos yra tokios mažos, kad visiškai nesukelia skausmo. Tiesą sakant, reikėtų labai susikaupti, kad šį skiepą apskritai pavyktų pajusti. Mokslininkai mano, kad minėtą HD-MAP aplikatorių galėtų naudoti patys žmonės - kada nors ateityje save skiepysime patys.

Patogumas, greitis ir nuo tripanofobijos kenčiančių žmonių ramybė yra tik keli „Hexapro“ vakcinos privalumai. Tie pleistrai 30 dienų išlieka stabilūs net 25 laipsnių Celsijaus temperatūroje, o tai stipriai palengvina vakcinos transportavimą ir saugojimą.

Tačiau mokslininkus labiausiai domina „Hexapro“ vakcinos veiksmingumas. Bandymuose su gyvūnais patvirtinta, kad „Hexapro“ vakcina yra veiksmingesnė, kai naudojamas HD-MAP aplikatorius, o ne adata. Tai reiškia, kad naujas skiepijimo metodas yra ne tik patogesnis ir greitesnis, bet ir veiksmingesnis. Žinoma, tyrimai su žmonėmis dar nebuvo pradėti, bet pirminiai rezultatai yra daug žadantys. Mokslininkai teigia, kad taip skiriamos vakcinos galėtų suteikti stipresnį ir greitesnį imuninės sistemos atsaką.

 

Viena dozė, skausmo nesukeliantis skiepas, lengvas transportavimas, greitas ir stiprus imuninės sistemos atsakas - atrodo, kad ši vakcina turi viską. Tačiau optimizmas turėtų būti ribotas. Mokslas ne visada paklūsta žmonių entuziazmui, todėl reikėtų kantriai laukti tolesnių tyrimų rezultatų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(3)
(2)
(1)

Komentarai (1)